8 Mart’ta binlerce kadın polisin engelleme çabalarına rağmen bir çok şehirde sokaklara çıktı

yazar:

kategori:

8 Mart’ta İstanbul’dan Ankara’ya, Dersim’den Antalya’ya, İzmir’den Kayseri’ye bir çok şehirde binlerce kadın polisin engelleme çabalarına rağmen sokaklara çıktı.

İstanbul

İstanbul’da akşam saatlerinde 19. feminist gece yürüyüşü için bir araya gelen kadınlar, İstiklal Caddesi’ne alınmadı. İstiklal Caddesi’ne ve Taksim Meydanı’na çıkan tüm sokakların polis tarafından kapatılması nedeniyle Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar burada sloganlar atıp, şarkılar söyledi.

Eylemde “Alt tarafı bir elma yedik beraber”, “Üniversiteyi lubunyalar yönetsin”, “Sümeyyeler burada” dövizleri taşındı. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, jiyan azadi”, “Bırak evi bok götürsün”, “Kayyum mayyum yok öyle bir şey”, “Lezbiyen mezbiyen var öyle bir şey” sloganları atıldı.

Sıraselviler caddesi girişinde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından kadınlar Karaköy’e doğru yürüdü. Bu sırada Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen bir grup kadına polis saldırdı. Saldırıda bir kadın fenalık geçirdi. Polis, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen kadınları etraflarını sararak engelledi. 

Ankara

Ankara’da kadınlar, Feminist Gece Yürüyüşü’nün 15’incisini gerçekleştirmek üzere Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi.

Sakarya Caddesi’nde polis ablukası altında bir araya gelen kadınlar, üstleri aranarak alana alındı. “Atanarak değil, aşkla geldik”, “Erkeklik koronadan daha öldürücü”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Alışın buradayız”, “Ben yaşadıkça sen çıldır”, “Geceler bizim”, “Hiçbir yere sığamam; gönlüm feminist isyanda”, “Dönmek var ölmek yok”, “Kadınlar karanlığı aydınlatacak” dövizler taşıyan kadınlar, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Yaşasın kadın mücadelemiz” sloganları attı.

Sakarya Caddesi boyunca yapılan yürüyüşün ardından okunan basın açıklamasında “Özgürlüklerimiz gözaltılarla, tutuklamalarla gasp edilirken, direnmekten ve barışta ısrar etmekten, halkların eşitçe bir arada yaşamasını savunmaktan asla vazgeçmiyoruz. Bizi kuşatan tüm baskılara, bizi ayıran tüm sınırlara inat, birbirimizden güç alıyoruz, feminizmle özgürleşiyoruz. Uykularınız kaçsın! Feminist isyanla, yıkılacak o patriyarka!” ifadeleri kullanıldı.

İzmir

İzmir’de bulunan kadın örgütleri 8 Mart dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan kadınlar, “Güvenceli iş şiddetsiz yaşam ve eşitlik için #Aşağıbakmayacağız” yazılı pankart ile “Krizin faturasını kadınlar ödemeyecek”, “Direniş isyan özgürlük”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” yazılı dövizler taşıyarak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın cinayetleri politiktir” “Susma haykır translar vardır” ve “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan kadınlar, 8 Mart’ın dünya kadınlarının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin adı olduğunu belirterek, yakılarak katledilmiş 129 tekstil işçisine adanmış, devrimlere kapı aralayan Petersburglu kadın işçilerin 8 Mart 1917’deki grev ve direnişlerinin tarihselliğiyle şekillendiğinin altını çizdi.

Van

Van’da Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart kapsamında İpekyolu ilçesinde miting düzenledi. “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla Musa Anter Parkı’nda gerçekleştirilen mitingde, alan mor ve beyaz balonlarla süslendi. Platforma ise “İsyanımız özgürlüğümüz için!” yazılı pankart asıldı. Mitinge Ağrı, Kars, Iğdır ve Hakkari başta olmak üzere birçok kentten çok sayıda kadın katıldı.

Amed

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda 8 Mart mitingi düzenlendi. Renkli flamalarla süslenen meydanın birçok noktasına “Kadın cinayetleri, tacizler ve tecavüzler politiktir”, “Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza sahip çıkıyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz” ve “Kadın tutsaklar için kadınlar için adalet” yazılı pankartlar asıldı.

İstasyon Meydanı’nın tüm girişleri polis bariyerleriyle kapatılırken, alanın dört farklı kontrol noktasında zırhlı araçlarla güvenlik önlemleri alan yüzlerce polis, alana giriş yapmak isteyenlerden Hayat Eve Sığar (HES) kodu istedi. Kadınların yanlarında getirdiği su, dezenfektan, kalem gibi ihtiyaçların meydana girişine izin verilmezken, içinde “isyan” kelimesinin bulunduğu pankart ve dövizlere de el konuldu.

Yöresel kıyafetleriyle alana giriş yapan yüzlerce kadın, “Direne direne kazanacağız”, “Erkek adaleti değil gerçek adalet” ve “Kadın yaşam özgürlük” yazılı dövizler taşıdığı görüldü. Mitingde sahne alan sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

Batman

TJA ve HDP Kadın Meclisi, 8 Mart kapsamında Batman’da “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla yürüyüş düzenledi. Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, polis tarafından ablukaya alınarak engellendi.

Polisin tüm engellemelerine rağmen bekleyişini sürdüren kadınlar, daha sonra kortej halinde HDP Batman İl Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti. Yöresel kıyafetleriyle rengarenk kortej oluşturan kadınlar, sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde HDP binasına kadar yürüdü. Burada alkışlarla sonlandırılan yürüyüşün ardından HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, açıklamalarda bulundu.

Dersim

Dersim’de kadınlar, Dersim Kadın Platformu’nun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya geldi. “Yaşasın kadın dayanışması”, “Aşağı bakmadık, bakmayacağız” ve “Jin, jiyan, azadi’ sloganları atılan eylemde, platform adına okunan basın açıklamasında, “8 Mart’ı ağır biçimde yaşadığımız pandeminin yıl dönümünde karşılıyoruz” denildi.

Kayseri

Kayseri Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kent Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var” pankartı taşıdı.

Samsun

Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla eski Vergi Dairesi önünde bir araya gelen kadınlar, “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var! İsyandayız” pankartı açarak, polisin engelleme çabalarına rağmen Çiftlik Caddesi’ne yürüdü.

Antalya

Antalya Kadın Platformu, Attalos Heykeli’nde buluşarak açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan Fatma Kayaoğlu, “Kadınlar bugün her yerde kazanımlarımızı elimizden almak, yaşamlarımızı çalmak isteyenlere karşı isyanını haykırıyor” dedi.

Muğla


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir