Myanmar’da askeri darbeye karşı eylemler internet kesintilerine, ordunun tehditlerine ve saldırılara rağmen sürüyor

kategori:

Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleştirilen askeri darbeye karşı başlayan eylemler sürüyor. Ordu, eylemlere karşı sokaklardaki varlığını artırdı ve çeşitli şehirlere zırhlı araçlar konuşlandırdı.

Askerler 15 Şubat’ta Myitkyina kentinde bir elektrik santralinin önünde gerçekleşen eyleme gerçek mermilerle saldırdı. Sosyal medyada yayınlanan görüntüde, askerlerin kalabalığa ateş açması sonrasında insanların kaçıştığı ve arabaların arkasına saklandığı görülüyor. Saldırıda çok sayıda kişi yaralanırken, yaşamını yitiren olup olmadığıyla konusunda netlik bulunmuyor.

Askerlerin eylemcilere gerçek mermilerle saldırdığı görüntülerinin yayılmasının ardından Myanmar’da internet hizmeti tümüyle kesildi. İki gündür internetin kapatılmış olmasına karşın Naypyitaw ve Yangon başta olmak üzere bir çok yerde yüzlerce kişi sokaklara çıktı. Saldırılara ve tehditlere rağmen sokağa çıkan eylemciler Aung San Suu Kyi’nin ve devrilen hükümet üyelerinin serbest bırakılmasını istiyor. Polisin Rakhin Eyaleti’ndeki bir eylemde öğrencilere saldırı anı Myanmar’dan gelen ender görüntülerden.

Öte yandan dünyanın bir çok yerinde de Myanmar’da devam eden eylemlerle dayanışmak için gösteriler düzenleniyor.

Myanmar ordusu, ülke çapında darbe karşıtı protestolar devam ederken, yeni seçimler düzenleme ve iktidarı bırakma sözünü tekrarladı. Ordu sözcüsü Tuğgeneral Zaw Min Tun bir kez daha ordunun kontrolü ele aldığını iddia etti,


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir