Yunanistan’da üniversitelere polis konuşlandırılmasını öngören tasarının parlamentoya geldiği gün binlerce kişi sokağa çıktı

Yunanistan’da hükümetin kampüs polis birimi kurarak, üniversitelere polis konuşlandırmayı ve insanların üniversite kampüslerine serbest girişini sınırlandırmayı öngören yasa tasarısı bugün parlamentoya geldi. Yasaya karşı Atina ve Selanik başta olmak üzere birçok büyük kentte binlerce kişi sokağa çıktı.

Polisin sabah saatlerinden itibaren yığınak yaptığı Atina’da binlerce öğrenci ve öğretim görevlisi tasarıya bir araya gelerek yürüyüş düzenledi. Parlamento’ya yürüyen öğrenci ve öğretim görevlilerine yönelik polis saldırısı sonrasında kısa süreli çatışma yaşandı. Saldırıya rağmen eylemlerini sürdüren binlerce kişi parlamento önüneki Sintagma Meydanı’na ulaştı.

Selanik’te gerçekleştirilen eyleme de yüzlerce kişi katılırken, yürüyüşe yönelik polis saldırısı sonrasında polis ve eylemciler arasında çatışma yaşandı. Eylemciler polise taş ve molotof kokteylilerle karşılık verdi.

Hükümet çıkartmak istediği yasayla kampüs polis birimi kurmayı ve üniversitelere polis konuşlandırmayı planlıyor. Yasa tasarısında ayrıca üniversite kampüslerine serbest girişin sınırlandırılması, öğrenciler, akademik personel, çalışanlar ve misafir statüsünde olanlar dışında kalanların girişini yasaklanması öngörülüyor. Önerilen değişiklikler uyarınca, üniversiteye giriş koşulları da değiştirilecek ve derslerin tamamlanması için zaman sınırları belirlenecek.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir