Tunus’ta eylemler sürüyor: Bir çok noktada ordu birlikleri konuşlandırıldı

Tunus’ta derinleşen ekonomik kriz nedeniyle giderek kötüleşen yaşam koşullarına ve artan işsizliğe karşı 15 Ocak’ta başlayan eylemler devam ediyor.

Pazartesi günü erken saatlerde yüzlerce eylemci, başkent Tunus’ta hükümet binalarının bulunduğu Bourguiba Caddesi’ndeki bir araya geldi ve son eylemlerde gözaltına alınanların serbest bırakılması talep ettiler. Eylemde sık sık “Korku yok, korku yok, sokak halka ait” sloganı atıldı. Akşam saatlerinde de başkentte çoğunluğu gençlerden oluşan yüzlerce kişi yine bir araya geldi. Polisin birber gazı ve tazyikli suyla saldırılarına eylemciler taş ve molotof kokteyllerle karşılık verdi.

Pazartesi günü başkent Tunus dışında Kasserine, Gafsa, Sousse ve Monastir kentlerinde de çatışmalar eylemler ve çatışmalar yaşandı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Cuma gününden bu yana 600’den fazla kişinin gözaltına alındığını, bunların çoğunun çocuk yaşta olduğunu açıkladı. Savunma bakanlığı sözcüsü Mohamed Zikri ise kuzeyde Bizerte, doğuda Sousse ve orta Tunus’ta Kasserine ve Siliana da dahil olmak üzere birçok bölgede askeri birliklerin konuşlandırdığını söyledi.

Zine al-Abedine Ben Ali’nin diktatörlüğünü deviren devrimden on yıl sonra yüksek işsizliğe, yoksulluğa ve kamu hizmetlerinde yaşanan sorunlara karşı öfke giderek artıyor. 2020’de Tunus ekonomisi % 9 küçülürken, insanların alım gücü giderek azalıyor.

Bir polisin koyunları yerel hükümet binasına giren bir çobana bağırdığı görüntülerin sosyal medyada yayınlanması sonrasında geçtiğimiz 15 Ocak Cuma günü başkent Tunus ve sahil şehri Susa başta olmak üzere bir çok şehirde eylemler başlamıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir