Peru’da tarım işçileri taleplerinin karşılanmaması nedeniyle blokaj eylemlerine yeniden başladı

Peru’daki tarımsal ihracat yapan şirketlerde çalışan işçilerin düşük ücretler başta olmak üzere sorunlarıyla ilgili düzenleme yapılması için kongrede yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle Pazartesi günü yeniden eylemler başladı.

Yüzlerce tarım işçisi güney Ica bölgesinde ve kuzey La Libertad bölgesinde sahil boyunca uzanan Panamerikan otoyolunu barikatlarla trafiğe kapattı.

Aralık ayı başlarında gerçekleşen ve beş gün süren eylemler sırasında da otoyolların işçiler tarafından bloke edilmesi neticesinde yüzlerce yolcu otobüsü ve yiyecek yüklü kamyon mahsur kalmıştı. Eylemcilere yönelik polis saldırılarında bir kişi yaşamını yitirmişti.

Aralık ayı başındaki eylemler Peru Kongresi’nin işçilerin şikâyet ettikleri, taban ücretleri 39 Sol’e indiren (yaklaşık 11 dolar) tarım teşvik yasasının geri çekilmesinin ardından sona ermişti.

Bununla birlikte, kongrede işçilere daha yüksek taban ücret ödenmesi yönünde bir madde eklenmesi teklifiyle ilgili hafta sonu devam eden görüşmelerde bir sonuca varılamadı. Bunda tarım patronlarının örgütü olan Peru Tarım Üreticileri Birliği’nin (AGAP) girişimlerinin etkili olduğu belirtiliyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir