ABD’nin New Jersey eyaletinde gözaltı merkezinde kötü şartlarda tutulan göçmenler açlık grevinde

ABD’nin New Jersey eyaletindeki Bergen ilçesinde Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’ne bağlı (ICE) gözaltı merkezinde bulunan onlarca göçmen yaklaşık bir aydır dönüşümlü açlık grevi yapıyor. Çoğunluğu Meksika ve Orta Amerika’dan olmak üzere yaklaşık 200 göçmenin ülkeye kaçak yollarla giriş yaptıkları bahanesiyle tutulduğu gözaltı merkezinde görevlilerin insanlık dışı koşullar dayatması ve onları serbest bırakmaması büyük tepki çekiyor.

Birgün’ün haberine göre serbest bırakılmaları ya da koşullarının iyileştirilmesini talep eden göçmenler Covid-19 salgını için hiçbir önlem alınmayarak hayatlarının tehlikeye atıldığını savunuyor. Açlık grevindeki göçmenlerden Marcial Morales, “ICE dayattığı koşullarla bizi yok ediyor” diyor. Merkezdeki ilk eylemcilerden biri olan Morales, görevlilerin ay başında serbest bırakılacağını söylemesi üzerine açlık grevini sonlandırdığını ancak bu kararın uygulanmaması üzerine ikinci kez eyleme başladığını dile getiriyor.

Gözaltı merkezindeki görevliler ise açlık grevi yapan göçmenlere kötü muamelede bulunuyor. Diğer göçmenlere açlık grevi yapanlardan uzak durmalarını emrediyor ve emre uymamaları takdirde hücre cezası veriliyor. Açlık grevinde olanlara su vermeyen görevliler, zorla yemek yedirme gibi müdahaleler uyguluyor. Gözaltı merkezinde çok fazla kemirgen hayvan olması nedeniyle koğuş kapılarının altlarını çarşaflarla kapatarak içeri girmelerini engellemeye çalışan göçmenler temizlik malzemesi olarak ise yalnızca bir kalıp sabun verildiğini ve bunun hijyen için asla yeterli olmadığını belirtiyor. Bir ICE sözcüsü, Huffington Post’a yaptığı açıklamada, “Sağlıksız koşullarla ilgili suçlamaların gerçek olmadığını” ileri sürüyor.

Gözaltı merkezi önünde ise göçmenlere destek eylemleri yapılıyor. 33 yaşındaki Guatemalalı bir göçmen olan Andrea, açlık grevi yapan kardeşinin astım hastası olduğunu belirterek yetkililerin göçmenlere kulak vermesini talep ediyor. Kardeşine su verilmediğini bu nedenle tuvaletten su içme ihtiyacını giderdiğini belirten Andrea, “Koğuşlar çok soğuk ve onların gerçekten hayati tehlikesi var” diyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir