Hindistan’da Toyota işçilerinin grevi eyalet yönetiminin yasaklama kararına rağmen dördüncü haftasında sürüyor

yazar:

kategori:

Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletinin başkenti Bengaluru’ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Bidadi’de bulunan Toyota Kirloskar Motor’a (TKM) ait iki otomobil montaj fabrikasında 3.000’den fazla işçinin grevi, eyalet yönetiminin yasaklama kararına rağmen dördüncü haftasına girdi.

TKM Çalışanları Sendikası (TKMEU) lideri Umesh Gowda Alur’un işten çıkartılmasının ardından işçiler 9 Kasım’da fabrikayı terk etmeyerek grev başlattı. Yönetim ertesi gün lokavt kararı aldı, COVID-19 sosyal mesafe kurallarını gerekçe gösterek çalışanları fabrikanın dışına çıkardı ve 39 işçiyi işten attı.

Hindu üstünlükçüsü Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) iktidarda olduğu Karnataka eyalet hükümeti ise 18 Kasım’da grevi yasakladı ve şirketin lokavtının kaldırılmasını talep etti. Ancak işçiler hükümetin yasaklama kararına rağmen grevlerini sürdürüyor.

Fabrika’da pandemi koşullarında daha da kötülşen çalışma koşulları nedeniyle huzursuzluğun uzun süredir devam ettiği belirtiliyor. Grev öncesinde TKM’nin küresel rekabet gücünü ve karını artırmak için ayda 80.000 yerine yaklaşık 100.000 otomobil üretme talebi işçiler tarafından reddedilmişti.

Eyaletteki patronlar grevin çalışma koşulları benzer olan diğer iş yerlerine de sıçramasından endişe ediyor. Karnataka İşverenler Derneği başkanı B.C. Prabhakar, Karnataka eyaleti genel sekreteri Vijay Bhaskar’a bir mektup göndererek “TKM’nin Bidadi tesislerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi için acil adımlar atılmasını”, “sorun çıkaranların tutuklanması ve ayrıca Bidadi bölgesine girmelerinin engellenmesi de dahil olmak üzere katı önlemler alınmasını” talep etti.

Öte yandan TKM bünyesindeki 6500 civarında işçinin 3.460’ı montaj hattında çalışıyor ve sendika üyesi. Ancak grevi kırmak için idari personelin bir bölümü Toyota’nın Genchi Genbutsu (git ve kendin gör) felsefesi altında montaj hattında çalışmak durumunda bırakılıyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir