25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar bir çok noktada alanlardaydı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla birçok noktada kadınlar alanlardaydı. Mardin’den İstanbul’a birçok ilde tüm engellemelere rağmen düzenlenen eylemlere yüzlerce kadın katıldı.

İstanbul – Kadıköy

Kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bir araya geldi. Kadıköy’ün farklı noktalarından İskele Meydanı’na doğru yürüyen kadınlar, meydan girişinde polis barikatıyla karşılaştı. Kısa bir süre sonra polis barikatı açıldı ve kadınlar 25 Kasım eylemi için İskele Meydanı’nda buluştu.

25 Kasım Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen eylemde, kadınların dünyanın dört bir yanında hakları ve kazanımları için mücadele ettiğine dikkat çekildi ve “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Kadınları değil, cinayeti engelle”, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

Taksim

İstanbul Taksim Meydanı’nda Kadın Komiteleri’nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis yürüyüşe izin vermedi. 10 kadın polis ablukasında 5 saat bekletilmelerinin ardından gözaltına alındılar.

Ankara

Ankara’da kadınlar ise 25 Kasım eylemi için Çankaya Belediyesi’nin önünde bir araya geldi. “Kadınlar artık susmayacaklar”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” sloganı atan kadınlar, “Kadın Cinayetleri Politiktir”, “Kadınlar Şiddeti Affetmeyecek”, “Katledilen Kadınlar İsyanımızdır” pankartları taşıdı.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kadının etrafı polis tarafından barikatlarla çevrildi. Sloganlar eşliğinde yürümek isteyen kadınlara polis izin vermedi. Yaşanan arbede sırasında bazı kadınlar yaralandı. Polisin eyleme izin verilmeyeceğine dönük çağrılarına karşılık kadınlar, “Barikatı aç” sloganlarıyla polisi protesto etti. Polisin engellemesinin ardından kadınlar barikatın ardından açıklama yaptı.

Mardin

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğündeki kadınlar, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yürüyüş yaptı. Mehmet Sincar Parkı önünde bir araya gelen kadınlar, zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alındı. Polisler, Mardin Valiliği’nin “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi.

Yapılan müzakereler sonucu aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile HDP’li vekiller Pero Dündar ve Ayşe Sürücü’nün de bulunduğu kadınlar, gruplar halinde HDP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. HDP ilçe binası önüne geldiklerinde de polisin ‘pankart ve dövizleri kaldırın’ dayatmasıyla karşı karşıya kalan kadınlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Batman

Batman’da da kadınlar TJA öncülüğünde alanlardaydı. Kadınların buluştuğu Gülistan Caddesi ve HDP il binası önünde konuşlanan polis ekipleri, valiliğin pandemiden kaynaklı yürüyüşleri yasakladığını, bu nedenle izin vermeyeceklerini ifade etti. Kadınlar, yürüyüşün engellenmesi üzerine Gülistan Caddesi’nde insan zinciri oluşturdu. Kadınlar, alkışlar eşliğinde şarkılar söyleyip zılgıt çekti.

Diyarbakır

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP), 25 Kasım kapsamında Kayapınar ilçesi, Dünya Kavşağı’nda bir araya gelerek yürüyüş düzenledi. Kadınlar adına yapılan ortak açıklamada her türlü erkek şiddetinin karşısında birlikte mücadele edeceklerini vurgusu yapılıd. Açıklamada “Dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir” denildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir