Almanya’da toplu taşıma işçileri greve çıktı

kategori:

Almanya’da toplu taşıma alanında görev yapan binlerce çalışan, ülke genelinde uyarı grevi gerçekleştirdi. Berlin, Köln, Münih, Hannover, Hamburg, Düsseldorf’un da aralarında olduğu şehirlerdeki binlerce ulaşım çalışanı iş bıraktı. Ver.di Sendikası öncülüğünde bugün yapılan uyarı grevi nedeniyle ülkede ulaşımda aksaklıklar yaşandı.

Yaşanacak Dünya’nın haberine göre Almanya’da farklı meslek gruplarından yaklaşık 2 milyon üyesi olan Ver.di Sendikası, üyesi olan yaklaşık 87 bin ulaşım çalışanına ülke genelinde iş durdurma çağrısında bulunmuştu. Geçtiğimiz hafta hükümet ve Ver.di arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci tur müzakerelerinde herhangi bir sonuca varılamamıştı. Müzakerelerin üçüncü turunun ise 20 Ekim’den sonra yapılması planlanıyor.

Grevin yapıldığı yerlerden Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük kenti Köln ve Bonn başta olmak üzere otobüs ve tramvay seferleri grev nedeniyle durdu.

Köln’ün yerel ulaşım şirketi KVB’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada “KVB Grevde” duyurusu yapıldı. Duyuruda, 29 Eylül 2020 Salı günü KVB’nin tüm gün grevde olacağı belirtildi. Ayrıca 29 Eylül 2020 Salı saat 03:00’ten 30 Eylül 2020 Çarşamba saat 03:00’e kadar tramvay seferlerinin de yapılmayacağı bildirildi.

Yine Bonn’un ulaşım sağlayıcı yerel şirketi olan Stadtwerke Bonn’dan (SWB Bus und Bahn) yapılan açıklamada 29 Eylül 2020 Salı günü tüm gün grevde olacakları duyurusu yapıldı.

Bergisch Gladbach’ta ise, Alman Sendikalar Birliği (DGB) bünyesinde görev yapan hizmet işkolu sendikası Ver.di’ye bağlı ulaşım sektöründe 29 Eylül Salı günü otobüs şoförleri, tramvay vatmanları tam günlük bir uyarı grevi gerçekleştirdi. Bergisch Gladbach Belediyesi bünyesindeki (HBB,Pütz,WUPSİ) özel firmalarda çalışan işçiler bu sabah uyarı grevine gittiler. Bu nedenle otobüsler Salı günü çalışmayacak. Taşeron firmalarda çalışan sözleşmeli bazı işçiler greve katılmadılar.

İşveren tarafından talepleri kabul edilmeyen işçiler, bu sabah tam günlük uyarı grevi ve ardından kısa bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdiler.

İşçilerin işverene ilettikleri istemleri şöyle:

– İzin paralarının ödenmesi
– Weinacht(Noel) paralarının ödenmesi
– Cumartesi ve Pazar mesailerinde yüzde 35’lik zam
– Maaşlarda yüzde 15’lik zam

İşçiler, işverene 29 Ekim’e kadar ek süre verdiler. Eğer talepleri kabul edilmezse 2 hafta içerisinde greve gideceklerini bildirdiler.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir