Fransa’da işçilerden hükümet politikalarına ve işten çıkarmalara karşı genel grev ve sokak eylemleri

Fransa’da, Cumhurbaşkanı hükümet politikalarına karşı sendikalar tarafından genel grev çağrısı ile bir çok sektörde işçiler greve çıktı, pek çok kentte kitlesel sokak eylemleri düzenlendi.

Paris’te toplu taşımayı düzenleyen RATP ve Fransa Ulusal Demir Yolları çalışanları greve katılım gösterdi. Toplu taşıma işçileri 16 Eylül saat 20.00’den 18 Eylül saat 7.55’e kadar grevi sürdürdü. Grev nedeniyle toplu taşımada ve şehirlerarası tren seferlerine aksamalar yaşandı. Sağlık çalışanları ve Covid-19 testlerinin yapıldığı laboratuvar çalışanları da greve katıldı.

Öte yandan başkent Paris’te sendikaların çağrısıyla Republique Meydanı’nda toplanan binlerce kişi Nation Meydanı’na kadar yürüdü. Eyleme CGT’nin yanı sıra FSU ve Solidaire sendikaları, siyasi partiler, gençlik örgütleri ve anarşist örgütler katıldı. Eylemde hükümet politikalarına ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında birçok sektörde çalışanların işten çıkarılmasına tepki gösterildi.

Paris dışında Toulouse, Marsilya, Bordeaux, Nice, Rennes, Strasbourg ve Lyon, Orleans, Pithiviers, Montargis ve Gien gibi bir çok şehirde de eylemler gerçekleştirildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir