Kolombiya’da hükümet politikalarına karşı genel grev ve sokak gösterileri

kategori:

Kolombiya’da çok sayıda sendikanın çağrısı üzerine Pazartesi günü sağcı Devlet Başkanı Iván Duque yönetimine karşı ülke çapında genel grev ve protesto eylemleri gerçekleştirildi. Kolombiya sendika federasyonu CUT, genel sendika federasyonu CGT, Kolombiya işçi konfederasyonu CTC ve öğretmenler sendikası Fecode grev ve protestolara katılırken, protestolara iki emeklilik sendikası, CPC ve CDP ile geçen yıl kurulan “Genel Grev Ulusal Komitesi” de katıldı.

Grev gününe kadarki dönemde sendika liderleri korona salgınına ilişkin tüm güvenlik önlemlerine uyulacağını duyurdular. Grev günü için araç konvoylarının planlandığını ve araba başına en fazla iki kişiye izin verileceği söylendi.

Grev günü, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yüzlerce araba, motosiklet ve bisiklet sürücüsü ile yayalar toplandı ve milli parktan Çalışma Bakanlığı’na yürüdü. Göstericiler yürüyüş esnasında ana caddeyi kapattılar. Medellín, Cali, Barranquilla, Ibagué, Yopal ve Bucaramanga gibi diğer şehirlerde de büyük protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Sendikalar grev ve protestolarla işçi sınıfı düşmanı sağcı başkan Duque tarafından planlanan ve 1174 sayılı Kararname ile uygulanmak istenen emek ve emeklilik reformunu protesto ediyor. Emekçiler, Duque hükümetinin korona salgından yararlanarak bazı hakları gasp etmek için çıkarmak istediği yasaları engellemek istiyor.

CGT başkanı Julio Roberto Gómez kararnameyi “anayasaya aykırı” olarak nitelendirirken, Orjuela ise, saldırı kararı veren başkanın tutumunu “diktatörce” olarak niteledi.

Kararnameye itiraz edilmesinin en önemli nedeni, şirketlerin yalnızca birkaç saatliğine işçi çalıştırmasına izin verilmek istenmesidir. Böylece kapitalistler sosyal güvenlik ödemelerini ödemeyecek ve işçiler daha sonra herhangi bir emekli maaşı almayacaklar.

CUT sendikasının greve çağrı yapmasının nedenleri arasında, Avianca havayolu şirketinin artık Kolombiyalı bir şirket olmamasına rağmen 370 milyon ABD doları tutarında devlet kredisi alması da bulunuyor. Havayolu şirketinin büyük bölümü Panama’lı Avianca Holdings konsorsiyumu’a ait. Ayrıca havayolu şirketi, Mayıs ayında zaten iflas başvurusunda bulunmuştu.

Avianca havayolu şirketi Kolombiyalılardan gasp edilen parayla kurtarıldı. Oysa sağcı hükümet, sağlıkla ilgili acil durum bağlamında temel bir emekli maaşı ödemeyi veya eyalet üniversitelerinin öğrencilerini öğrenim ücretlerinden kurtarmayı reddediyor.

Greve çıkış sebeplerinden bir diğeri ise, kömür madencilerini temsil eden Sintracarbon sendikasıyla dayanışma içinde olmak. Maden işçileri şu anda El Cerrejón grubuna karşı grevde bulunuyor. Ancak grevciler sadece çalışma politikası sorunlarıyla ilgilenmiyorlar, aynı zamanda ülkede sıklıkla işlenen solcu katliamlarını da protesto ediyorlar. Grev esnasında grevci işçiler devlet şiddetini eleştirirken siyasi zulme son verilmesi çağrısında da bulundular. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir