Sakarya’da Kürt işçilere yönelik saldırıya karşı bir çok yerde eylem ve açıklamalar yapıldı

yazar:

kategori:

Mardinli mevsimlik işçilerin, fındık toplamak üzere gittikleri Sakarya’nın Ortaköy ilçesine bağlı Sırt Mahallesi’nde dün patron ve köylülerin saldırısına uğraması, bir çok yerde eylemler ve yapılan basın açıklamalarıyla protesto edildi.

Diyarbakır’da İHD, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, TİHV, Rosa Kadın Derneği, TMMOB İKK, KESK Şubeler Platformu, DİSK, DER-MEZ, SHUDER ve MEBYA-DER, ortak bir açıklamayla saldırıya tepki gösterdi.

Kentte daha önce de benzer saldırıların yaşandığı anımsatılan açıklamada, özellikle Karadeniz’e bağlı bölge illerinde mevsimlik tarım işçilerine yönelik bu tür saldırıların sıklıkla yaşandığı belirtildi.

“Mevsimlik tarım işçiliği, uygulanan ayrımcı ekonomik politikaların çıkardığı yoksulluğun bir sonucudur” denilen açıklamada, saldırıların Kürt halkı üzerinde yıllardır süregelen toplumsal, ekonomik ve siyasi politikalardan bağımız olmadığı ifade edildi.

Mezopotamya Ajansının aktardığına göre Kızıltepe’de bir grup genç, saldırıyı protesto etmek için sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Gençler, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Qoser faşizme mezar olacak” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı. Yürüyüşe motosikletleri ile korna çalarak ve bulundukları binalardan alkışlayarak destek verenler de oldu.

HDP Mardin Kadın Meclisi ve Şahmeran Kadın Platformu üyeleri, Sakarya’da Kürt işçilerine dönük ırkçı saldırıdan iktidarı sorumlu tuttu. Şahmeran Kadın Platformu ve HDP Mardin Kadın Meclisi, ırkçı saldırıya ilişkin Kızıltepe’deki HDP binasında açıklama yaptı. HDP Mardin İl Örgütü yöneticilerinden Münevver Ülker, saldırının sorumlusu olarak siyasi iktidarı gösterdi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi de saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.Bölge kentlerindeki yoksulluğa dikkat çekilen açıklamada, mevsimlik işçilerin çalışmak için gittikleri yerlerde çoğu zaman Kürt kimlikleri nedeniyle dışlanmaya, yer yer şiddete maruz kaldıklarına yer verildi.

Açıklamanın devamında, “Kürt yurttaşlara yönelik nefret suçu kapsamındaki bu saldırıyı kınıyor ve mevsimlik tarım İşçilerine yönelik ayrımcı, ırkçı ve cinsiyetçi saldırıların ‘nefret suçu’ kapsamında ağırlaştırıcı neden olarak düzenlenmesi, mevsimlik tarım İşçilerinin çalışma koşulları ve haklarına ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması ile Sakarya’da yaşanan saldırının failleri hakkında adli makamlarca derhal soruşturma başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Saldırıya İlişkin devam edecek hukuki sürecin takipçisi olacağımızı da kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

Mardin Barosundan yapılan açıklamada da “Sakarya’da bu olayın yaşanması bu tür saldırıların münferit olmadığını maalesef bize göstermektedir. Mardin Barosu olarak olayı şiddetle kınadığımızı ifade ederek saldırıya uğrayan aile ile görüştüğümüzü, hukuki süreç boyunca kendileriyle dayanışma içerisinde olduğumuzu, ayrıca yaşanacak gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağımızı basına ve kamuoyuna saygıyla bildiririz” denildi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de yaptığı yazılı açıklamada, mevsimlik tarım işçileri sıklıkla bu ve benzeri linç girişimine, nefret söylemine ve saldırılara maruz kaldığını hatırlattı. Açıklamada barışı ve birlikte eşit yaşamı her zaman savunmaya devam edeceklerini belirtilen emek ve demokrasi güçleri “Bizleri bir araya getirmekle görevlendirdiğimiz iktidar sahipleri, bu asıl ve asil görevlerini yapmalı; ayrıştırıcı her türlü tutum ve davranıştan uzak durmalıdır. Herkesi yaşamı bir arada, huzurla ve güvenle örmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu. (Kaynak: Evrensel)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir