Brezilya’da yerli halk Covid-19’la mücadelede daha fazla destek ve ormansızlaştırmanın durdurulması talepleriyle anayolu bloke etti

Brezilya’da Kayapo Mekronati yerlileri Covid-19’la mücadele edebilmek için daha fazla destek verilmesi ve ormansızlaştırmanın durdurulması talebi ile kilit öneme sahip olan anayolu trafiğe kapattılar.

Eylemcilerin Pazar sabah saatlerinden itibaren, geleneksel tüylü başlıkları, yerel giysileri ile Amazon ormanlarına giden BR-163 otobanında trafiği durdukları ve blokaj eylemin hala sürdüğü belirtiliyor.

İsyandan.org internet sitesinin haberine göre bu otoban Brezilya’nın tarımsal üretiminin kalbinde bulunduğundan çiftçiler için kilit bir öneme sahip.

Brezilya’da 1964-85 yılları arasında hüküm süren askeri diktatörlük döneminde Amazon bölgesinin kalkınması için inşa edilen otobanın çevreye verdiği zarardan dolayı yerliler tazminat ödenmesi ile yasa dışı altın madenciliği ve Amazonu ormansızlaştıran çiftçilik/sığır yetiştiriciliği yoluyla topraklarının gasbının durdurulmasını talep ediyorlar. Öte yandan yerli toplulukları çok daha fazla etkileyen Covid-19’la mücadele için daha fazla hükümet desteği istiyorlar. Brezilya Yerli Halkları Birliği “yerlilerden 21.000 kişinin enfekte olduğunu, 618 kişinin ise hayatını kaybettiğini” söylüyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir