İran petrol rafinerilerinde başlayan grev dalgası 1 Ağustos’tan bu yana sürüyor

İran’da petrol rafinerilerinde 1 Ağustos’ta başlayan ve yaklaşık 10 bin işçinin dahil olduğu grev dalgası sürüyor. İran petrol rafinerilerinde çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle başlayan grev dalgasını bir işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirmesi tetikledi.

İşçiler ücretlerin geç ödenmesini, düşük ücretlerini, iş güvenliğinin olmamasına tepkili. Greve inşaatçılar, elektrikçiler, kaynakçılar, boru tesisatçıları ve istihdam bürosu çalışanlarının da dahil olduğu on bin işçinin katıldığı söyleniyor.

Yaşanacak Dünya’nın haberine göre grev dalgası, Mahshahr petrokimya kompleksinde taşeron bir işçi olan Ebrahim Arabzadeh’in 28 Temmuz’da iş yerindeki ısı yüksekliği nedeniyle ölmesi üzerine başladı. İşçiler müteahhit firmalara taleplerinin bir listesini sundu. 1 Ağustos Cumartesi günü 10 bin işçi greve çıktı, 2 bini gaz sahalarını tamamen terk etti ve eve döndü, birçoğu müteahhitlerin ofislerinin dışında toplandı.

IndustriALL Küresel Sendikası’nın İran üyesi olan İran Mekanik ve Metal İşçileri Sendikası, eylemin ölçeğinin, işçilerin çeşitli tavizler kazanma ve muhtemelen büyük sanayi sitelerinde temsil edilme şansı olduğu anlamına geldiğini duyurdu.

Grev devam ederken diğer rafineri ve petrokimya komplekslerindeki işçilerin de greve katılması bekleniyor. Protestolar ise 4 Ağustos’ta orta İran’daki İsfahan Rafinerisi’ne ve kuzeydoğudaki Meşhed’e sıçradı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir