Belarus’ta şaibeli seçimler sonrası binlerce kişi sokağa çıktı

Belarus’ta yapılan seçimleri 26 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun yüzde 79,7 oy oranıyla kazandığı açıklandı. Ancak, Mayıs ayında hükümet karşıtı bir eyleme katıldığı için tutuklanan eşinin yerine seçimlere giren 37 yaşındaki muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, sonuçlara güvenmediğini açıkladı.

Resmi açıklamalara göre yüzde 6,8 oy alan Tikhanovskaya, “Ben gözümle gördüğüme inanırım. Çoğunluğun bizimle olduğunu gördüm” dedi. Sonuçların açıklanmasının ardından başkent Minsk’te eylemler başladı. Polis eylemcilere ses bombası, biber gazı ve plastik mermiyle saldırırken ve polis ve eylemciler arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor. Ülkenin diğer kentlerinde de eylemler gerçekleşiyor. Saldırılarda onlarca kişi yaralanırken, ülke genelinde şu ana kadar 150’den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Gösterilerin, SSCB’nin dağıldığı 1991 yılından bu yana, Minsk’te gerçekleşen en kitlesel eylemler olduğu belirtiliyor.

Lukaşenko ilk kez 1994 yılında devlet başkanlığı görevine seçildi. 2015 yılındaki son seçimlerde oyların yüzde 83,5’ini aldığı belirtilen Lukaşenko seçimlere ciddi bir muhalefet olmadan girmişti. Seçim gözlemcileri de oyların sayılmasında ve kayda geçirilmesinde yanlışlar yapıldığını bildirmişti. Belarus’ta üç kadın aday, kendilerine ‘zavallı şeyler’ diyen Lukaşenko’ya karşı seçim ittifakı kararı almıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir