Bolivya’da seçimlerin ertelenmesi kararına karşı grev, blokaj ve sokak eylemleri sürüyor

Bolivya’da genel seçim tarihinin ikinci kez ertelenmesi kararına karşı başlayan eylemler devam ediyor. Aralarında ana bağlantı noktalarının da bulunduğu çok sayıda yol eylemciler tarafından bloke edilmiş durumda.

Kızıl Bayrak’ın haberine göre Cochabamba, Oruro ve La Paz’da emekçiler yaygın ve kitlesel eylemler gerçekleştiriyor. 70’ten fazla blokaj eylemi gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Genel grev sürerken Yüksek Seçim Kurulu, protestoların yedi ana örgütünü 18 Ekim seçimlerini koordine etmek ve desteklemek için bir toplantıya davet etti. Bununla birlikte darbeci yönetim protestolara yönelik tehditlerini de sürdürüyor. İçişleri Bakanı Arturo Murillo dün yaptığı açıklamada, “sabırlarının tükendiğini” öne sürerek orduyu kullanma tehdidinde bulundu. Bununla birlikte Bolivya’nın bağımsızlık günü dolayısıyla dün gerçekleşen eylemlerde de darbeci yönetim protesto edildi.

Bolivya Yüksek Seçim Kurlu (TSE) 3 Mayıs’ta yapılacak olan seçimleri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçesiyle 6 Eylül’e ertelemişti. 10 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen askeri darbenin ardından devlet başkanı olan Jeanine Áñez’in talebiyle, TSE genel seçim tarihinin bu defa, 6 Eylül’den 18 Ekim’e ertelemesi kararı almıştı. Seçimlerin bir kez daha ertelenmesi sonrası Sosyalizm Hareketi Partisi’ne (MAS) yakın Bolivya İşçi Merkezi’nin (COB), geçen hafta yaptığı çağrı sonrası ülke genelinde genel grev ve sokak gösterileri başlamıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir