Kadınlar, pek çok kentte kadın cinayetlerine karşı sokağa çıktı

Kadınlar Pınar Gültekin’in katledilmesinin ardından kadın cinayetlerine karşı pek çok kentte sokağa çıktı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri tarafından yapılan çağrılarla Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere bir çok kentte gerçekleşen eylemlerde İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasından vazgeçilmesi talebi öne çıktı.

İstanbul

İstanbul Beşiktaş’ta bir araya gelen yüzlerce kadın “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Ölmek istemiyoruz”, “Tükendik”, “Sessiz kalmıyoruz” yazılı dövizler taşıdı.  kadınlar, “Kadın yaşam özgürlük”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarıyla erkek şiddetini protesto etti. İstanbul Sözleşmesi’nin bir an önce uygulamaya konulması çağrısında bulunan kadınlar, meydanlardan kazanarak gitmek istediklerini belirterek “Milyonlarca kadının öfkesiyle bu meydanlardayız. Her kadına diyoruz ki ‘asla yalnız yürümeyeceksin.’ İstanbul Sözleşmesi kadınlar için yaşamdır. Bunlar ne diyorlar? ‘Gelenek’ diyorlar. Geleneğe bakar mısınız!” açıklamasını yaptı.

Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde yapılan eylemde bir kişi daha eksilmeye tahammüllerinin kalmadığını belirten kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması istedi. Yüzlerce kadın, “Kimse istemediğimiz için, hayır dediğimiz için bizi cezalandıramaz” diyerek, “Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz”, “Erkek yargı medya ittifak yapma”, “Kadınlar birlikte birlikte güçlü”, “Münferit değil erkek şiddeti”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarını attı. Yıllardır katledilen bir çok kadının ismi okundu ve “burada” denildi. Bir süre burada eylemlerini sürdüren kadınlar, slogan, alkış ve sloganlarla Khalkedon Meydanı’na yürüdü ve açıklama yaptı.

İzmir

İzmir’de, Alsancak’ta yaptıkları basın açıklamasının ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüyüş yapmak isteyen kadınların önü polislerce kesildi. Yürümekte ısrar eden kadınlara polis saldırdı. Saldırı sırasında kadınlar polisler tarafından yerlerde sürüklendi ve darp edildi.

Ankara

Ankara Kadın Platformu, Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan Pırıl Kurtdere, binlerce kadının hikayesinin aynı olduğunu söyleyerek “Erkekler, her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan AKP iktidarından alıyor” dedi. Bugünden itibaren kadın mücadelesinde adımlarını hızlandıracaklarını ifade eden Kurtdere susmaya niyetlerinin olmadığını söyledi.

Muğla

Muğla Kadın Platformu, Sınırsızlık Meydanı’nda Pınar Gültekin ve katledilen tüm kadınlar için eylem yaptı.

Eylemde yapılan açıklamada, “Bizler Pınar’ın yürüdüğü sokaklarda aynı güvencesiz kanunlar altında baskılanan kadınlarız. Buradan yargıya ve adalete sesleniyoruz. Cesede işkence etmek bir insanlık suçudur. Şiddet kimden gelirse gelsin karşısındayız. Bu katliamların sorumlusu İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayan, kaldırmak isteyen ve bu katliamlara sessiz kalan herkestir. Katiller ve destekçileri yargılanıp cezalandırılana kadar durmayacağız. Öfkemiz diri sessiz kalmayacağız. Her bir kadının sokaklarda özgürce koşabildiği, kahkahalarla dans edebildiği güne kadar alanlardan, meydanlardan, kürsülerden asla çekilmeyeceğiz. Ve tüm bu yaşanan olaylar karşısında; sürece sahip çıkması ve tüm hukuki süreci takip etmesi  için Muğla Barosuna çağrıda bulunuyoruz. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” denildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir