İran’da 2019’daki eylemlere katıldıkları gerekçesiyle 3 kişiye idam cezası verilmesine karşı eylemler

kategori:

İran’da Kasım 2019’daki benzin zammı protestolarına katıldıkları gerekçesiyle 3 kişiye idam cezası verilmesine tepki amacıyla ülkenin pek çok bölgesinde eylemler düzenlendi. Polis önemli kent meydanlarında yığınak yaparak eylemleri engellemeye çalıştı.

Behbahan’da sokağa çıkan İranlılar hükümete tepki gösterdi. Eylem sırasında atılan sloganlarla rejim lideri Ali Hamaney hedef alındı. Eylemlerin kitleselleşmeye başlaması üzerine polis halka saldırdı.

Ülkenin diğer birçok kentinde de idam cezalarını protesto amacıyla eylemler yapıldı. Kent meydanlarını ablukaya alan polis yapılmak istenen eylemlere saldırdı.

İran’da Amir Hossein Moradi, Mohammad Rajabi ve Saeed Tamjidi adlı üç genç hakkında  Kasım 2019’daki benzin zammı protestolarına katıldıkları gerekçesiyle idam cezası verilmişti. Cezalar geçtiğimiz günlerde onanmıştı.

Aralık ayı başında İran’dan ayrılarak Türkiye’ye gelen gençler iki farklı kampta yaklaşık bir ay tutulduktan sonra Göç İdaresi tarafından İran’a geri gönderilmişti. Rajabi ve Tamjidi, iade edildikten bir gün sonra savcılığa nakledilmişti. (Kaynak: Evrensel)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir