Anasayfa / Haberler / Etiyopya’da muhalif sanatçının öldürülmesi sonrası binlerce kişi sokağa çıktı: Polis saldırılarında 50 kişi yaşamını yitirdi

Etiyopya’da muhalif sanatçının öldürülmesi sonrası binlerce kişi sokağa çıktı: Polis saldırılarında 50 kişi yaşamını yitirdi

Muhalif sanatçı ve aktivist Hachalu Hundessa’nın 29 Haziran’da Etiyopya başkenti Addis Ababa’da araba sürerken silahla vurularak öldürülmesi sonrası, başkentte binlerce kişi sokağa çıktı. Eylemler kısa sürede başka kentlere de yayıldı.

Müzisyenin ölümü sonrası başlayan eylemlere binlerce kişi katılırken ülkenin en büyük etnik grubu olan Oromo halkının protestoların öncüsü konumunda olduğu bildiriliyor. Oromo halkının yaşadığı bölge olarak bilinen Oromia Bölgesel Yönetim Sözcüsü Getachew Balcha, binlerce kişinin katıldığı protestolarda 50 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Doğu Harar şehrinde, protestocular Etiyopya’nın son imparatoru Haile Selassie’nin babası olan kraliyet prensinin heykelini devirdi.

34 yaşındaki muhalif sanatçı bir süredir ölüm tehditleri aldığını söylemişti. Eski bir politik tutsak olan müzisyen daha önce protestolara katıldığı için 17 yaşındayken tutuklanarak 5 yıl hapishanede kalmıştı. Şarkıları ile Etiyopya’nın en büyük azınlığı olan Oromo halkının gördüğü baskıyı anlatan ve Oromo halklının haklarını savunan Hundessa’nın şarkıları 2018’de bir önceki Etiyopya başbakanının devrilmesi ile sonuçlanan protesto dalgalarında marş olarak söyleniyordu. Hundessa en ünlü şarkılarından birinde “Yardımın dışarıdan gelmesini beklemeyin, bu hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir rüya. Ayağa kalkın, atınızı hazır edin ve savaşın, sarayı devirecek olan sizsiniz” diyordu.

Etiyopya nüfusunun yüzde 35’ini oluşturan en büyük etnik grup olarak bilinen Oromolar uzun zamandır ezildiklerini ve haklarının yok sayıldığını ifade ederek 2016 yılında baskıcı hükümete karşı da sokaklara dökülmüştü. Oromo halkı 2017 yılında hükümetin istifa etmesi talebiyle kitlesel protestolarına devam etmişti. Koalisyon hükümetinin Başbakanı Hailemariam Desalegn’in devrilmesi ile sonuçlanan protestolar sonrası Abiy Ahmed başbakan koltuğuna oturdu.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir