Hindistan’da otomotiv işçilerinin fabrika işgali kazanımla sonuçlandı

Hindistan’ın Haryana eyaletinde Binola Sanayi Bölgesi’nde kurulu Shivam Auto Tech Limited (SATL) fabrikasında toplu sözleşmenin uygulanmamasına karşı fabrika işgal eden işçiler eylemlerini kazanımla sonuçlandırdı.

400’e yakın kadrolu, 800’e yakın sözleşmeli işçinin çalıştığı fabrikada, kadrolu işçilerin tepkilerinin büyümesi üzerine fabrika yönetimi 7 Ocak’ta lokavt ilan etti. Aynı gün 150’ye yakın işçi fabrika içerisinde işgal başlattı. Fabrika dışında kalan 250’ye yakın kadrolu işçi de burada oturma eylemine geçti.

2018 yılı Mayıs ayından beri bekletilen ücret zamlarıyla ilgili işçilerin üyesi olduğu sendika ile patronlar arasında 2019 Eylül ayında 3 yıllık sözleşme imzalandı. Buna karşın SATL fabrikası yönetimi, işçilerin ücretlerine zam yapmazken, primleri de yarıya düşürdü. İşçilerin haklarını gasp eden patronların bahanesi de ekonomik kriz oldu.

Bu hak gasplarını daha önce blokaj eylemleriyle protesto eden işçiler patronların işten atma ve sürgün saldırısıyla karşılaşmıştı.

Patronların lokavt kararı bardağı taşıran son damla oldu ve işçiler 7 Ocak’ta fabrikayı işgal etti. Hem fabrika içerisinde hem de dışarıda devam eden direniş 18 Ocak’ta patronlara geri adım attırdı. Ücret zamlarının uygulanması, SATL’ın başka kentlerdeki fabrikalarına sürülen ya da işten atılan işçilerin geri alınması talepleri kabul edildi. Bunun üzerine, işgal eylemlerini sonlandıran işçiler ertesi gün işbaşı yaptı.

Hindistan’da Honda işçileri de kriz bahanesiyle patronların tasarruf uygulamalarına karşı Manesar’daki fabrikayı işgal etmişti. Patronların “yasa dışı” uygulamasına karşı fabrika işgali 14 gün sürmüştü. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir