Anasayfa / Haberler / Hindistan’de 30 bin kadın sağlık emekçisi eylem gerçekleştirdi

Hindistan’de 30 bin kadın sağlık emekçisi eylem gerçekleştirdi

Hindistan’ın Karnataka eyaletinin başkenti Bengaluri şehir tren istasyonunda toplanan 30 binin üzerinde kadın sağlık çalışanı “Freedom Park”a doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

15 aydan bu yana ücretlerinin düzenli ödenmediğinden şikayetçi olan (yaklaşık bir çeviriyle “Akredite Sosyal Sağlık Aktivistleri” anlamına gelen ASHA kurumunda çalışan) emekçi kadınlar, performansa dayalı yani ilgilendikleri hastaların sayısı oranında belirlenen ücretlere karşı çıkarak, bir kez daha, aylık ücretlerin yükseltilmesini ve sabitleştirilmesini talep ettiler. “Thelogicalindian.com” haber sitesinde yer alan haberde belirtildiği gibi süresiz biçimde “gece-gündüz eylem” başlattıklarını duyurdular.

Ayrıca, yeni geçilen “çevrim içi sistemin” düzenli çalışmadığını, gerçekleştirdikleri bir çok sağlık hizmetinin bilgisayar sistemine kaydının yapılmadığını, bakılan hasta sayısına göre belirlenen ücretlerin bu nedenle çok düşük kaldığından şikayetçiler.

ASHA emekçilerinin 2017 yılı sonunda geliştirdikleri mücadeleler sonucunda yerel hükümet, 1 Eylül 2017’den itibaren yeni bir sisteme geçerek ayda 5 bin rupi ödemeyi kabul etti. Ve “çevrim içi sisteme veri girişinde yaşanan sorunları giderilecek” şeklinde bir açıklama yaptı fakat kadın sağlık emekçileri bunu yeterli görmüyorlar ve “ASHA-Soft” denilen çevrim içi sistemin kaldırılmasını istiyorlar.

Kadın sağlıkçılar, aylık ücretlerinin 12 bin rupi (yaklaşık 150 euro ediyor) olarak sabitlenmesini, maaşların düzenli ödenmesini, “gönüllü” statüsünden çıkarılarak kalıcı işçiler olarak istihdam edilmelerini, yanı sıra sosyal sigorta haklarının yerine getirilmesini talep ediyorlar.

Hamile kadınlarla ve diğer hastalarla ilgilenip hastaneye götürülmesinde, yeni doğan çocukların bakımında, tüberküloz ve HIV gibi hastalıklara yakalanmış kişilerin durumunun izlenmesinde, rutin aşıların yapılmasında ve daha pek çok sağlık hizmetinde görevli olan ASHA çalışanları Hindistan’ın bir çok eyaletinde protestolar ve grevler gerçekleştiriyorlar. ASHA çalışanları yerel kırsal toplulukların kendi içinden seçilen kadınlardan oluşuyor.

“Angawadi” gibi “ASHA”da çalışan kadın emekçiler de kırsal topluluklara, özellikle kadın ve çocuklara sağlık hizmeti ulaştırıyorlar. Her iki kurumda çalışan kadın emekçiler bir nevi -hastanelerde çalışmayan- hemşireler konumundalar.

Diğer taraftan, 2005 yılında Ulusal Kırsal Sağlık Misyonunun (NRHM) bir parçası olarak Hindistan Sağlık ve Aile Refahı (MoHFW) bakanlığınca kurulmuş olan ASHA’da çalışan kadınlar hala “gönüllü” olarak tanımlanıyorlar. Bu nedenle, kalıcı ekonomik-sosyal hakları kazanmak gibi bir dertleri var.

Hindistan genelinde toplamda yaklaşık 900,000 civarında ASHA emekçisi olduğu söyleniyor. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir