Fransa’da genel grev 22. gününde devam etti

Fransa’da hükümetin getirmek istediği puan bazlı emeklilik sistemine karşı başlayan  genel grev 22. gününde devam etti. SNCF ve RATP emekçileri, SNCF-Ulusal Demiryolları ve RATP Metro, Tramvay, Otobüs RER Paris ve banliyölerinin ulaşım ağındaki değişik gar ve istasyonlarda eylemler gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak’ın haberine göre SNCF ve RATP emekçilerinin çağrısıyla dün saat 14.00’te Gare de L’Est’den başalyan yürüyüşle Boulevard Magenta ve Maubeuge üzerinden geçerek Saint Lazare Garı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Paris ve banliyölerinden yüzlerce emekçinin yanı sıra eğitim ve sağlık sektöründen grevci emekçiler ve öğrencilerinde katıldığı eyleme Sarı Yelekliler de destek verdi. Büyük bir coşkunun hakim olduğu yürüyüş boyunca kitle emeklilik reformu geri çekilene kadar grevlerin ve sokak eylemlerinin devam edeceği kararlığını coşkulu sloganlar ve kitlesel söylenen marşlarla haykırdı.

Noel ve yeni yıl tatil haftası nedeniyle reformist sendikalardan CFDT ve UNSA sendika bürokratlarının “tatil süresince ara verelim” kararına sendikalarında örgütlü grevci işçilerin cevabı greve devam kararı oldu. Grevci işçiler “tatile gitmek isteyen gitsin, biz grevdeyiz, buradayız!” diyerek yaptıkları açıklamayla sendika bürokratlarına adeta bir şamar vurdular. İlk günkü kararlılıkla süren grevler nedeniyle ulaşım felçte olsa grevlere olan yüzde 70 halk desteği devam ediyor grev kasalarına yapılan bağışlar da desteği doğruluyor. Genel grev kasasında milyon avroyu aşan bağışın yanı sıra demiryolu emekçilerinin grev kasasında da biriken miktarın yüz binlerce avroyu geçtiği belirtiliyor.

17 Aralık eyleminde Fransa genelinde 1 milyon 800 bin emekçinin sokaklara çıkmasının ardından sene sonuna kadar lokal eylem kararı alan sendikalar 9 Ocak 2020’de ise Fransa genelinde kitlesel eylem çağrısı yapmıştı. Lokal eylemler çerçevesinde enerji, petrokimya, metalürji gibi birçok alanda Fransa genelinde grev ve blokaj eylemleri de devam ediyor. Demiryolu emekçileri de Paris’te otobüs depoları tren garları metro hatlarında blokajlarla eylemdeler. SNCF ve RATP emekçileri Cumartesi günü yeniden sokaklarda eylemde olacaklar. Gare du Nord’dan Chatelet Meydanı’na yürüyüş düzenlenecek.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir