Fransa’da genel grev başladı: Metro hatları kapandı

yazar:

kategori:

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un getirmek istediği puan bazlı emeklilik sistemine tepki göstermek amacıyla pek çok sektörden emekçiler genel greve gitti.

Aralarında eğitim emekçileri, avukatlar, taksi şoförleri ve hava limanı çalışanlarının da bulunduğu yüz binlerce emekçinin greve gitmesi nedeniyle eğitim, ulaşım, çöp toplama ve sağlık hizmetleri gibi hayatın pek çok alanında aksamalar yaşanması bekleniyor. Fransa’da son yıllarda gerçekleşen en büyük greve öğrenciler de dersleri boykot ederek destek veriyor.

Bugün başlayan grev nedeniyle Paris’te şu ana kadar en az on metro hattının kapandığı, Nice’te tren seferlerinin tümüyle durduğu, Marsilya, Lyon gibi pek çok kentte de ciddi aksamalar yaşandığı öğrenildi.

Ulaşım durma noktasında, okullar açılmadı. Air France çalışanları, doktorlar, öğretmenler, taksi şoförleri, polisler, doktorlar, hemşireler, Renault ve rafineri çalışanları, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları iş başı yapmadı.

Sabah saatlerinde grevciler, bazı paralı yollarda bulunan gişeleri kapatarak araçların parasız geçişini sağladı.

Paris’te République meydanında gerçekleşen mitinge 250 bin kişi katılırken, Fransa genelinde 250 farklı noktada gerçekleşen gösterilerde katılımcı sayısı 1,5 milyonu buldu.

Paris başta olmak üzere pek çok kentte gerçekleşen eylemlere yönelik polis saldırıları sonrasında polis ve eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Onlarca kişi gözaltına alındı ve çok sayıda kişi yaralandı.

Sendikalar emeklilik reformunu geri çekilene kadar greve devam edeceklerini belirtiyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir