İran’da benzin zammı isyanı

İran’da benzin fiyatlarına yüzde 50 zam yapılması ve daha ucuz fiyata benzin satışına kota konması sonrası dün başlayan protesto gösterileri ülke çapında yayılarak devam ediyor. Gösterilerde ölen ve yaralananlar olduğu bildiriliyor.

Trafikte sürücüler zamları kontak kapatarak protesto ediyor. Göstericiler ülke çapında birçok yolu araçlarıyla trafiğe kapattı. Başkent Tahran dışında Kirmanşah, İsfahan, Tebriz, Şiraz, Kerec, Yezd, Buşehr ve Sari kentlerinde protesto gösterileri düzenleniyor.

Göstericilerin birçok kentte araçları yakarak barikat kurdukları ve polisle çatıştıkları bildiriliyor.

Sosyal medyada paylaşılan bazı videolarda, başkent Tahran’da eylemcilerin İmam Ali Otoyolu’nda trafiği durdurduğu ve sloganlar atarak polisten kendilerine destek vermelerini istedikleri görülüyor. Tahran’da göstericiler, “Hakkımızı alırız, zilleti kabul etmeyiz” şeklinde sloganlar attı.

İran’ın batısındaki Kirmanşah kentinde de büyük bir gösteri düzenlendi. Polis eylemcilere göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Gece yarısı ise bazı göstericilerin İran’ın orta kesimindeki Sircan şehrinde bir benzin istasyonuna yönelik bir eylem düzenlemek istediği, polis saldırısında bir kişinin yaşamını yitirdiği, birkaç kişi de yaralandığı belirtiliyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir