ABD’de General Motors işçileri grevde

kategori:

Amerika’da General Motors işçileri 2007 yılından bu yana ülke genelinde ilk kez greve gittiler. Sendikaların açıklamasına göre greve 48 bin işçi katıldı.

Toplu iş sözleşmelerinin tıkanması üzerine işçiler United Auto Workers (UAW) sendikasının çağrısı üzerine 15 Eylül Pazar günü yerel saate göre 00.00’da bantları durdurdular. Sendika ücretler, sağlık yardımı, geçici çalışanlar, iş güvenliği ve kâr paylaşımı konularında şirket ile anlaşmaya varamadıklarını ifade etti. Görüşmelerin devam etmesi bekleniyor.

Sendika Ohio ve Michigan’daki oto montaj tesislerinin kapatılmasını durdurmak istiyor. Yaptığı açıklamada işçilerin rekor kazanç sağlandığı bir dönemde daha yüksek ücret almayı hak ettiklerini ifade ediyor.

General Motors, 7 milyar dolar yatırım yaparak, 5.400 kişilik istihdam birimini garanti altına alacaklarını, daha önce açıklanan 5 tesisten 2’sinin kapanması konusunun araştırılacağını belirtti.

En son 2007 yılında toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varılamaması üzerine GM’ye bağlı 89 işyerinde 73 bin işçi iş bırakmıştı. Grev 2 gün sürdü. 1998 yılında Flint ve Michigan’da GM işçileri 54 gün süren bir greve gitmiş ve grev GM’ye 2 milyar dolara mal olmuştu. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir