Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine kayyum atanmasına karşı eylemler

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı. HDP’li belediye eş başkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi. Öte yandan Amed, Van ve Mardin’de gece saatlerinde çok sayıda eve polis baskınları yapıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 29 ilde 418 kişi gözaltına alındığı belirtildi.

Kayyum atamalarına karşı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapmak isteyen gruba ise polis saldırdı. Aralarında avukatların da bulunduğu birçok kişi darp edildi. Belediye binasına yürüyen HDP Milletvekilleri de polis tarafından engellendi.

HDP Diyarbakır İl Örgütü’nün belediye binası önünde basın açıklaması yapmasına izin verilmedi. Polisler basın açıklaması yapmak isteyenlere tazyikli su sıktı. Grubun içerisinde yer alan bir kişinin aldığı darbelerden dolayı burnu kırıldı.

Van’da da aralarında HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, görevden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı’nın da bulunduğu yaklaşık 30 HDP’li, belediye binasına 30 metre kala polisler tarafından engellendi. HDP’li vekil Orhan ile polis amiri arasında kısa süreli tartışmanın ardından polis toplananlara saldırdı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir