Anasayfa / Haberler / Fransa’da binlerce sağlık emekçisi bakanlığa yürüdü

Fransa’da binlerce sağlık emekçisi bakanlığa yürüdü

Fransa’da sağlık çalışanlarının ağırlaşan kötü çalışma koşullarına dikkat çekmek, sağlık alanında daha fazla personel alınması ve ücretlerin iyileştirilmesi için Mart ayı ortasında başlattıkları grevler kararlılıkla devam ediyor.

Grev kararlılığı sürerken sendikaların (CGT, FO, SUD) ve “Aciller arası Kolektif”in çağrısıyla 2 Temmuz günü Fransa’nın birçok yerinden Paris’e gelen binlerce sağlık emekçisi Ekonomi Bakanlığı’nın bulunduğu Bercy’den Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. Alım gücünün iyileştirilmesi, işten atmaların durdurulması, ücretlerin arttırılması, personel sayısının arttırılması, hastaların sedyelerde tutulmasına karşı yatak sayısının çoğaltılması, sağlıkta proje yasasının geri çekilmesi, ücretlerin 300 avro değerinde yeniden değerlendirilmesi, acil servislere 10 bin, yaşlılar yurdu EHPAD’lara ise acilen 40 bin yeni sağlık görevlisinin gerekliliği vurgulandı.

Sermaye devletinin Macron eliyle uygulamaya koyduğu kamuda reformlar sağlık alanında da “Sağlıkta Yasa Projesi” olarak devreye sokulmak isteniyor. Seslerini duyurabilmek için birçok kez sokaklara çıkan sağlık emekçileri sermayenin sağlıkta yıkım politikalarına boyun eğmemekte kararlı görünüyor. Mart ayı ortasında Paris St Antoine hastanesinde başlayan grev 4.cü ayında sürerken Temmuz ayının ilk günlerinde 153 hastanenin acil servisi,100 EHPAD-Yaşlılar Yurdu olmak üzere her gün yenileri eklenerek toplamda 510 sağlık kurumunda süresiz grev olarak devam ediyor. Grevci ya da izinli sağlıkçılar, yer yer polis gücü kullanılarak göreve döndürmeye zorlanılıyor. Çalışma koşullarının dayanılamaz hale gelmesi nedeniyle Besançon’da görevli hemşirelerin tümünün geçtiğimiz günlerde hastalık izni aldığı açıklandı. Birçok hastanede ise doğumların personel yetersizliği nedeniyle gerçekleştirilemediği servislerin kapandığı ve 40-50 kilometre uzaklıkta bulunan hastanelere yönlendirildiği belirtiliyor.

27 Haziran’da yayınlanan bir Odoxa anketine göre, Fransızların % 92’si ve sağlık çalışanlarının % 96’sı koşulsuz olarak acil servislerde etkili olan grevi destekliyor. (Kaynak: Kızıl Bayrak)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir