Haiti’deki eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 7’ye çıktı

Port au Prince’de binlerce kişinin katılımıyla başlayan eylemler birinci haftasında devam ederken iki yıllık Jovenel Moise yönetiminde enflasyonun yüzde 15 yükselmesi, Moise ve 15 bakanın adının yolsuzluğa karışmasıyla sokağa çıkan büyük çoğunluğu yoksul emekçilerden oluşan eylemciler Moise’in istifasını talep ediyor.

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’de 7 Şubat günü gerçekleşen genel grevin ardından emekçiler sokakları terk etmiyor. Eylemlerde 7 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. İşsizliğin ve yoksulluğun çok yüksek olduğu Haiti’de yüzde 15 enflasyon açıklanırken, resmi yüzde 30 işsiz olduğu, Haitililerin üçte ikisinin ise işsizlik ve yoksulluktan etkilendiği belirtiliyor. Eylemciler AFP’ye yaptıkları açıklamada halkına yiyecek ve su veremeyen bir hükümetin meşru olmadığını, istifa etmesi gerektiğini, burjuvazinin ise tüm serveti tekelleştirme yoluna gittiğini belirtiyor. Eylemlere karşı resmi daireler, okullar ve alış veriş mağazalarının kapatıldığı, sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtiliyor. Ordu ve polisin de seferber edilerek ülkenin dört bir yanından saraya yönelen emekçilere karşı sarayın koruma altına alındığı bildiriliyor.

Eylemler 2008 yılından buyana Venezuela tarafından Haiti’ye yardım olarak yapılan Petrocaribe fonu üzerinden gerçekleşen yolsuzluğun Ocak ayı sonunda Yüksek Sayıştay Raporu’nda yer almasıyla ortaya çıkmasıyla başladı. 2 milyar dolarlık yolsuzluk içeren açıklamada 15 eski bakan ve Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’in adı geçiyor. Moise’e ait bir şirkete hiçbir anlaşma imzalanmadan yol yapımı için iki milyar dolar verildiği belirtiliyor. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir