CHP’nin çabaları sonuç verdi: İZBAN Grevi yasaklandı

yazar:

kategori:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortak kuruluşu olan İzmir Banliyö Ağı’na (İZBAN) bağlı işyerlerinde 10 Aralık’tan bu yana devam eden grev, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla yasaklandı. Grev devam etmiş olsaydı işçiler verilen son teklif için bugün oylama yapacaktı.

Türk-İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası’na üye işçilerin 29 gündür süren grevi Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile 60 gün ertelendi. Grevin yasaklanması anlamına gelen kararın gerekçesinde “şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu niteliklikte görüldüğü” ifade edildi.

Kanuna göre Bakanlar Kurulu, grevleri 60 gün süreyle erteliyor. Grevler Bakanlar Kurulu kararıyla durdurulduğunda, tarafların anlaşmamaları halinde grevlerin yeniden başlaması yasal olarak olanaklı değil. Bu nedenle, 60 gün içinde taraflardan ya anlaşmaları bekleniyor ya da toplu iş sözleşmesi, Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılıyor. Bu yapılmazsa sendikanın toplu iş sözleşme yetkisi düşüyor.

Yasaklama kararı İZBAN tarafından Twitter hesabından da “İZBAN Kamuoyu Bilgilendirme Notu” başlığıyla duyuruldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) eski Genel Başkanı ve CHP milletvekili Kani Beko geçtiğimiz günlerde greve dair yaptığı açıklamada “Greve gidilmesinin asıl nedeni yerel seçim öncesi İzmir’de ulaşımın felç olması ve Büyükşehirin beceriksizlikle suçlanmasıdır, yani politiktir. Bu sorunun asıl sorumlusu Ulaştırma Bakanlığıdır, AKP iktidarıdır” diyerek grevi şikayet etmişti.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu da grevin 4. gününde yaptığı açıklamada; “Aday olsaydım İZBAN’a %22 bile vermezdim” demişti. Aziz Kocaoğlu Twitter üzerinden yaptığı açıklama da; ” İZBAN için %30 zam teklifimiz kabul edilmedi. Verilebilecek en iyi rakamları önermemize rağmen ısrarla olumsuz cevap alıyoruz. Maalesef bir dayatma ile karşı karşıyayız. Grev haktır ama bunu sadece İzmir’de yapmak, aklımıza farklı senaryolar getiriyor” demişti.

İşçilerin talepleri rağmen şunlardı;

1-%28 net ücet zammı

2-Kilometre Sürüş Tazminatı

3- Vardiya Tazminatı

4- 112 Günlük İkramiye

5- Aile Yardımı


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir