“Adaleti Yeryüzüne Çıkaracağız” yürüyüşünün 3. günü: İş cinayetlerine karşı birlikte mücadele

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren Somalı madencilerin ailelerinin yürüyüşleri “Adaleti Yeryüzüne Çıkaracağız” sloganıyla 3. gününde devam etti. İşçilerin 3. günde ilk durağı Tuzla idi. Tuzla Tersane işçilerinin yoğun olduğu İçmeler Köprüsü’nde işçilerle buluşuldu. Vardiyalarına giden işçilerle açıklama boyunca “işçi ölümlerine, işçi katillerine, emek düşmanlarına, işçi kanıyla büyüyen patronlara” karşı adalet talebinin işçiler için bayrak yapılması gerektiği vurgulandı.

Soma madenci aileleri adına söz alan katledilen madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, “O ocakta emekli olmuş, evlatlarını kaybetmiş bir baba olarak, iki annenin başlatmış olduğu adalet arayışına tüm tersane işçileri ve alınteriyle çalışan, emeğiyle geçinen vicdanlı insanlarımızı HSK’ya gelerek bize destek vermesini istiyoruz” dedi.

İşçilerin ikinci durağı ise Kocaeli oldu. Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin çağrısı ile 19.00’da karşılama ve eylem gerçekleştirildi. İnsan Hakları Parkı’nda gerçekleşen eylemde “Soma davasında adalet göçük altında” pankartı açıldı. Somalı aileler katliamda kaybedilen 301 işçinin isminin yazılı olduğu pankart ile yürüyüş yaparak alana geldiler. Eyleme direnişteki Flormar işçileri de katıldı.

Açıklamada Soma Katliamı’nın da, bu hukuksuzluğunda unutulmayacağı ve unutturulmayacağı vurgulandı. Eylemde Somalı aileler de söz aldı. Aileler adına yapılan konuşmada; Ankara’dan gelen baskılarla mahkemenin karar verdiği, verilen kararların da ceza değil ödül olduğu, patronun hiçbir ceza almamasının büyük bir hukuksuzluk olduğu üzerinde durularak dava kararını tanınmayacakları vurgulandı. Konuşma, 16 Temmuz günü saat 12.30’da HSK önünde olacakları ve dayanışmaya çağrısı ile sona erdi. Eylemden sonra Kocaeli Eğitim-Sen’de forum gerçekleştirildi. 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir