Anasayfa / Haberler / Torbalı’da Türkiyeli ve Suriyeli tarım işçilerinin ortak mücadelesi kazanım getirdi

Torbalı’da Türkiyeli ve Suriyeli tarım işçilerinin ortak mücadelesi kazanım getirdi

İzmir’in tarım sektörü içerisinde önemli bir paya sahip olan Torbalı’daki binlerce tarım işçisi, aldıkları yevmiyelerin günlük asgari ücretin altında kalması sebebiyle harekete geçti.  İlçede binlerce Türkiyeli ve Suriyeli tarım işçisi de bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda tarla sahipleri tarafından birbirine düşman edilen işçiler bu sefer birlikte hareket ediyor.

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre; hazırladıkları broşürleri ilçe genelinde dağıtan tarım işçileri, yevmiyelerin asgari ücrete göre yeniden düzenlenmesini istemiş, aksi durumda 30 Haziran Cumartesi günü tarlaya çıkmayacaklarını duyurmuşlardı. Zam talebinin üzerine ilçede dayıbaşları, tarla sahipleri, muhtarlar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Hakan Karakaya’nın katılımıyla bir toplantı gerçekleşti. Torbalı Ziraat Odasında yapılan toplantıda işçiler adına bulunan muhtarlar yevmiyelerin düşüklüğüne dikkat çekti. Muhtarlar yüzde 10’luk dayıbaşı kesintisinin de dikkate alınarak yevmiyelerin 55 liradan 66 liraya çekilmesini istedi. Tarla sahipleri ise yapılan işçiliğin kötü olduğunu belirterek zammı yüksek buldu ve 60 lira önerisinde bulundu.

Toplantı pazartesi gününe ertelenirken 11 liralık zam talebi bazı tarla sahipleri tarafından kabul gördü. Zam talepleri gerçekleşen işçiler tarlaya çıkarken diğer işçiler bugünü dinlenerek geçirdi.

Yaz hasadının geçtiğimiz günlerde başladığı ilçenin en önemli gelir kaynağının başında domates geliyor. Sadece geçen sene 332 bin ton domates hasadı yapıldı. Bölgede biber, yeşil fasülye ve bamya ekili olan tarlalar da bulunuyor. Tarla sahipleri zam talebini kabul etmezse domateslerin heba olma ihtimali var. Ayrıca tarla sahiplerinin yevmiye artışını kabul etmemesi durumunda tarım işçileri başka bölgelere de gitmeyi düşünüyor.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir