Türkiye’nin Dört Bir Yanındaki Feminist Gece Yürüyüşlerinde Binlerce Kadın Sokakları Doldurdu

kategori:

8 Mart’ta İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Samsun ve Eskişehir’de feminist gece yürüyüş ve eylemlerinde binlerce kadın sokakları doldurdu.

İstanbul

İstanbul’da 16. Gece Yürüyüşü için on bini aşkın kadın İstiklal Caddesi’nde buluştu.

Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadın ve LGBTİ’ler, renkli görüntüler oluşturdu. Eylemde “Barış için ısrar ediyoruz”, “Kadın cinayetlerine hayır”, “Alışın LGBTİ+lar var”, “Emek hırsızı erkek”, “Kadınlar yoksullaşırken diyanet zenginleşiyor”, “Cinsiyet ayrımına son”, “İnsanca yaşamak istiyorum” dövizleri taşındı.

Erbaneler, davullar ve düdüklerle yürüyüşe başlayan kadınlar sık sık “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin, jiyan, azadi”, “Hişt hişt sakin o erkekliğine hakim ol”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Kadınlar artık susmayacaklar” sloganları attı. Yürüyüşe HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı.

Yürüyüş Tünel Meydan’da sona ererken, basın açıklamasının Arapçasını Amina Halil, Kürtçesini Rojda Yıldız, Türkçesini İrem Gerkuş okudu.

Açıklamada, “Baskı varsa direniş baki, adları tarihe sığmasa da kadınlar hep direndiler, hayatlarına sahip çıktılar. Bugün biz binlerce kadın burada, milyonlarca kadın dünyanın her yerinde duruyoruz. Görüyoruz ki karşımızda kadın düşmanlığının, ırkçılığın, faşizmin çırpınışları var” denildi.

“Artık yeter” demenin çok yersiz olduğunu dile getiren kadınlar, şöyle devam etti: “Biz bugün burada bu düzene seslenmek için değil, bu düzene karşı bir yol önerdiğimiz için toplandık. Bizi korkuyla, şiddetle, savaşla, tatlı dille, aile masalıyla terbiye etmeye çalışan düzene fenizimle direniyoruz, mücadele ediyoruz, isyan ediyoruz. Bizler başka bir dünyayı hayal etmekle başladık, kurmanın birlikte, dayanışmayla mümkün olacağını biliyoruz.”

Açıklamanın ardından “Geceler de sokaklar da bizim” diyen kadınlar, İstiklal Caddesi’nde halaya durdu. Kadınlar slogan, ıslık ve zılgıtlarla uzun süre caddeyi terk etmedi.

Ankara

Ankara’da kadınlar, gece yürüyüşü için Kuğulu Park’ta toplandı. Tunalı Caddesi’nde kısa bir yürüyüşün ardından Kuğulu Park’ta basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamayı okuyan Tuğba, “Dünyanın dört bir yanında hayatı isteyen, hayatı eyleyen, dönüştüren, güzelleştiren kadınlarla birlikte haykırıyoruz: Hayatı istiyoruz çünkü bu hayat bizim” diye konuştu.

Tarih boyunca gelmiş geçmiş hiçbir erkek egemen sistemin kadınların mücadelesini bastıramadığını vurgulayan Tuğba, erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. Dünya genelinde savaşlardan ve göçlerden en çok kadınların etkilendiğini belirten Tuğba, “Cinsiyetçiliğe, militarizme, savaşa, sömürüye, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, hepbirlikte hayır diyoruz” dedi.

Eylem boyunca sık sık “Geceleri de sokakları da meydanları da terketmiyoruz”, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.

İzmir

İzmir Kadın Platformu, Kıbrıs Şehitleri Caddesi eski Leman Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek Gece Yürüyüşü düzenledi. Eylemde “Eşitlik, özgürlük, güvenceli iş, laiklik” ve “Barışı kadınlar kazanacak” yazılı pankartlar taşındı.

“Karanlığa inat yaşasın 8 Mart”, “Hediye değil özgürlük istiyoruz”, “Kadınlar işe çocuklar kreşe”, “Kadın emeği sömürüsüne son” yazılı dövizler ile İran’daki beyaz Çarşamba eylemlerine ait fotoğraflar taşınan eylemde, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Her gün 8 Mart her gün direniş”, “OHAL’de, bu halde, her halde direneceğiz”, “Diyanet yıkılsın çocuk parkı yapılsın” sloganları atıldı.

Polis, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürümek isteyen kadınlara engel olmak istedi. Ancak kadınlar polis engelini aşarak yürüyüşe devam etti.

Yürüyüşün ardından Türkçe ve Kürtçe basın açıklaması okundu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetvalarla çocuk istismarının önünü açtığı belirtilen açıklamada, istismarın önlenmesinin yolunun “hadım ve idam” gibi insanlık dışı uygulamalar değil, bilimsel çalışmalar olduğu belirtildi.

OHAL ve KHK’larla muhalefetin susturulmaya çalışıldığı kaydedilen açıklamada, “2019’da tek adamlığını ilan etmeye hazırlanan Erdoğan OHAL ve KHK’larla muhalefeti susturmak adına yaşamımızı haklarımızı tektipleştirmeye çalışıyor. Bu tektipleştirmeye karşı sokaklarda olmaya devam edeceğiz” denildi.

Antalya

Antalya Kadın Platformu, Attasos Meydanı’nda eylem yaptı. Kadınlar, “Yaşasın 8 Mart”, “Biji 8’ê Adarê”, “Ayıp değil”, “Kadınlar savaş istemiyor” yazılı dövizler taşıdı.

Eylem, basın açıklaması yapılmasının ardından sloganlarla sona erdi.

Samsun

Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla kadınlar, akşam saatlerinde Gazi Müzesi önünde bir araya geldi. Sinevizyon gösteriminin ardından müzik eşliğinde halay ve horona duran kadınlar, çevredekilere yönelik konuşmalarında mücadele çağrısı yaptı. Çevredekilerin katılımıyla katılımın arttığı eylem bir saat boyunca sürdü.

Açıklama 5 kadın tarafından okundu. Açıklamada, “Kapitalizmin meta ve hizmet alanına girmeyen karşılıksız emeğimiz iktidar tarafından ‘yerli ve milli ev işçisi’ ve ‘çocuk doğurma makinesi’ olarak sunulup duruluyor. Binlerce yıla dayanan ataerkil sistem AKP iktidarı döneminde çok daha koyu bir tonla karşımıza çıkıyor” denildi.

İranlı kadınların zorunlu başörtüsüne karşı başlattıkları eylemi selamlayan Samsunlu kadınlar, AKP iktidarının politikalarına itirazlarını dile getirdi. Açıklamada, şöyle denildi: “Durmaz, bitmez, dinmez: Ne öfkemiz, ne isyanımız, ne dayanışmamız… Ne de eşitliğe ve özgürlüğe olan açlığımız. Haydi, meydan okuyoruz: Aç karınlarımız doyacak; görünmeyen emek sesini yükseltecek; savaş ganimeti gibi yağmalanan bedenlerimiz özgür olacak; çocuklarımız istismarcılardan korkmayacak; bu karanlık iklim dağılacak; bu hayatın ve bu ülkenin tek hâkimi eşitlik ve özgürlük olacak. Gücümüzü kuşanıyoruz ve meydan okuyoruz: İsterseniz bütün ülkeye kilit vurun ama ne zihnimizin özgürlüğüne vurabileceğiniz bir kilit var ne eşitlik talebimizin önünde durabilecek bir sürgü ne de isyanımızı arkasında tutabilecek bir kapı… 8 Mart’ta ve yeni bir hayatı kurana kadar daima, haydi meydan okuyoruz: Eşitlik, özgürlük, laiklik olmadan olmaz, kadınlar durmaz!”

Eskişehir

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun (EDKP) çağrısıyla Espark AVM önünde bir araya gelen kadınlar, “Yaşamın kendisiyiz, birlikte güçlüyüz” pankartı açtı.

Adalar Migros’a kadar sloganlar ve zılgıtlarla yürüyen kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor”, “Susma haykır eşcinseller vardır”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganlarını attı. Eylem, basın açıklamasının ardından sona erdi. (Kaynak: ETHA)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir