Uluslararası Kadın Grevi Ağı 8 Mart’ta dünyadaki tüm kadınları greve çağırıyor

yazar:

kategori:

50 farklı ülkedeki kadın örgütlerinden oluşan Uluslararası Kadın Grevi ağı, dünyanın her yerindeki kadınları 8 Mart’ta greve çağırdı.

İnternet sitesinden bir açıklama yayınlayan Uluslararası Kadın Grevi ağı, kadınların yüzde 99’unun yaşamın tüm alanlarında yıllar boyunca baskı altında tutulup susturulduğunu belirtti.

Açıklamada, enternasyonalizm ve dayanışma ruhuyla tüm kadınlara 8 Mart’ta greve çıkma çağrısı yapıldı.

Evin içinde ve dışında çalışan, renkli ve yerli, engelli, göçmen, müslüman, lezbiyen, queer ya da trans demeden tüm kadınların baskı ve şiddete maruz bırakıldığının altını çizen kadınlar, tüm yaşatılanlara karşı direnişin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı. Bugüne kadar ABD Başkanı Donald Trump’a karşı yapılan eylemleri de hatırlatan kadınlar, “Sadece Trump’a karşı değil, Trump gibilerini, ekonomik eşitsizliği, taciz, tecavüz, cinsel şiddeti ve hegemonya savaşlarını yaratan koşullara karşı da direnişi örgütlememiz gerekiyor” dedi.

Kadın grevlerinin farklı tarihlerde sık sık gündeme geldiğini hatırlatan kadınlar, ilk grevin 1970’lerde İzlanda’da eşit ücret mücadelesi kapsamında gerçekleştiğini belirtti. Polonya’da kadınlar grevleri sayesinde kürtaj yasasını geri çektirtirken, Arjantin’de de kadınların cinsel saldırılara karşı grev dalgaları örgütlediği vurgulandı. Bu yılki grevin MeToo kampanyası ile bağ içinde ele alınacağını ifade eden Kadın Grevi ağı, “#MeToo ABD’de ve uluslararası alanda çok önemli bir kampanya oldu, çünkü cinsel şiddetin ülke çoğunluğunun gündelik yaşamının bir parçası olduğunu açıkça ortaya koydu. İş yerinde veya evde veya sokakta. Net ifade etmek gerekirse; cinsel şiddet kolektif bir yanıt gerektirmektedir” ifadelerini kullandı.

Bu görüş açısından hareketle Uluslararası Kadın Grevi ağı, İtalya, İspanya, Polonya, Arjantin, ABD, Latin Amerika ve birçok ülkede farklı taleplerle 8 Mart’ta kadın grevinin gerçekleştirileceğini duyurdu. (Kaynak: ETHA)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir