Berkin Elvan davasının 5. duruşması görüldü

Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülü ile vurularak yaşamını yitiren Berkin Elvan duruşmasında tanık olarak dinlenen polisler, “bilmiyorum, görmedim” şeklinde ifade verirken, sanık polisin tutuklanma talebi reddedildi.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi eylemleri sırasında 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’a ilişkin açılan davanın 5’inci duruşması verilen öğle arasının ardından tanık polisler dinlendi. İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya eylemler sırasında sanık polis ile aynı grupta görev yapan ve eylemlerden sonra Diyarbakır, Bitlis, Erzurum ve Erzincan’a gönderilen 9 polis tanık olarak dinlendi. Diyarbakır’dan SEGBİS aracılığıyla katılan Mesut Çiftçi, o dönem çevik kuvvette araç koruma personeli olarak görev yaptığını söyledi. Çiftçi, sanık polis Dalgalı’nın grubun gazcı personeli olup olmadığının sorulması üzerine gazcı personelin sabit olmadığını, günün önemine göre değişkenlik gösterdiğini söyledi. Berkin Elvan’ın vurulduğu yeri bilmediğini ileri süren Çiftçi, görüntüleri izledikten sonra görüntüdeki kolu sargılı gaz fişeği silahlı polisin sanık polis Fatih Dalgalı’ya benzediğini belirtti.

Çiftçi haricinde dinlenen tüm polisler, izletilen görüntülerin seçilemediğini savunarak, kişileri tespit edemedi. Polisler, olay gününü, sanık polisin gaz fişeği silahı kullanıp kullanmadığını hatırlamadıklarını savundu. Erzurum’dan SEGBİS yoluyla bağlanan Yahya Taş ise, basında çıkan haberlerdeki görüntülerdeki bir kişinin Fatih Dalgalı’ya benzettiğini söyledi. Bu sırada Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay söz alarak tanığın sözünü ettiği görüntünün Ulusal Kriminal Büro’nun üzerinde iyileştirme çalışması yaptığı görüntüler olduğunu hatırlattı. Bu sırada sanığın avukatları Atalay’a tepki gösterirken, tanığın 1 ay önce davada tanıklık yapacaklarına ilişkin tebligat geldikten sonra grupta görevli kişilerin fotoğraflarının gösterildiğini söyledi.

İddia makamı, eksikliklerinin giderilmesini talep etti. Katılan avukatlar adına söz alan Can Atalay, iki önemli tanığın dinlenmediğini belirtti. Atalay, SEGBİS’ten kaynaklı teşhisin yapılmadığını dile getirdi. Atalay, “Sıradan bir polis memuru Pol-Net’e girecek ve 500 bine yakın polisin görüntüsünü incelemiş olacak.” dedi.  Avukat Çiğdem Akbulut ise, sanığın imaj değişikliği yaptığını vurgulayarak, tutuklanmasını istedi.

Baba Sami Elvan, “Ben vicdan azabından ölüyorum. Üzerinizde baskı mı var bilmiyorum. O katil gelecek karşımızda ‘ben yapmadım’ diyecek. Ne yazık ki katil ortada. Ancak o katil buraya getirilmiyor ve tutuklanmıyor” dedi.

Taleplerin ardından duruşmaya ara karar için ara verildi. Karar ardından mahkeme duruşmayı 10 Mayıs’a erteledi.

Sanık Dalgalı’nın tutukluluğu yönündeki talep ise reddedildi. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir