Güney Afrika’da Madenciler ‘iş güvencesi’ için greve çıktı

Güney Afrika’nın Mpumalanga eyaletinde “Optimum Kömür” madeninde çalışan binlerce işçi greve çıktı.

Yolsuzluklarla çalkalanan ülkede bir kısmı tutuklanan bir kısmı firarda olan Gupta ailesine ait kömür madenindeki işçiler işlerini kaybetme tehlikesine karşı ayaktalar.

İşçiler ortalıkta dolaşan “madenin satıldığına” dair söylentilerin doğru olup olmadığını, işletmenin akıbetinin ne olacağını soruyorlar ve bu konuda net yanıtlar almak istiyorlar.

Özellikle Zuma iktidarı döneminde palazlanmış -ülkenin en zengin burjuva ailelerinden biri olan- Gupta ailesi, Zuma’nın istifasıyla birlikte kayıplara karışmış, bir kısmı ise tutukanmıştı.

Ülkede, 2009’da devlet başkanı seçilen Zuma, birçok yolsuzluk soruşturmasına karışmış ve devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı suçlamalarından dolayı partisinden gelen yoğun baskılar üzerine geçen hafta görevinden istifa etmişti. Zuma’nın istifasıyla yolsuzluk soruşturmaları da hızlandırıldı.

Zuma, aralık ayında da partisi Afrika Ulusal Kongresi’ndeki (ANC) liderlik yarışını rakibi Cyril Ramaphosa’ya kaybetmişti. Milyarder işadamı Ramaphosa aynı zamanda devlet başkanı yardımcılığını yürütüyor. Hakkındaki çok sayıda yolsuzluk iddialarının yıllardır gündemden düşmediği Zuma son olarak zengin bir aile olan Gupta ailesine kamu ihaleleri vermek ve Guptaların devletteki atamalarda söz sahibi olmasını sağlamakla suçlanıyordu.

Zuma şimdi 1990’lardı bir silah ihalesinden başlayarak Gupta ailesine kadar uzanan 18 ayrı yolsuzluk dosyasının tekrardan açılması ihtimaliyle karşı karşıya. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir