‪Bolivya: Sağlık emekçileri kırk günlük grevle geri adım attırdılar‬

yazar:

kategori:

Bolivya’da ülke genelinde yüzbinlerce tıpçının katıldığı grev 40 günün ardından bitirildi. Taraflar, bugün, 10 saatlik görüşmenin ardından “anlaşmaya varıldığını” duyurdu.

Ülkedeki tıpçıların grev ve isyanının nedeni hükümetin Kasım ayında ceza kanununda değişiklik yaparak “tıbbı yanlış uygulama/malpractice” durumunda hekimlerin meslekten men edilmeleri ve 2 ila 6 yıl hapisle cezalandırılmasına karar vermesiydi. Bugün yapılan açıklamaya göre, ceza kanununun ilgili (205.) maddesinin geri çekildiği bildirildi.

Hükümetin yaptığı açıklamada “tarafların katılımıyla yeni bir komisyon kurulacak. Ve bu komisyon diğer hükümlerin yanı sıra Bolivya’da daha şeffaf ve etkili bir sağlık sistemi yaratmak amacıyla kamu ve özel sağlık sistemlerini denetleyecek.” denildi.

Bolivya’da hekimler ve tıp öğrencileri, meslekleriyle ilgili yasal düzenlemeleri protesto etmek için 40 gündür grevdeydi. Grev boyunca çeşitli protesto gösterileri düzenleyen hekim ve öğrencilerin 19 Aralık’ta La Paz kentinde düzenledikleri kitlesel yürüyüşte polis saldırısı sonra çatışma çıkmıştı. Grev 23 Kasım’da başlamıştı.

Devlet Başkanı Evo Morales ve hükümeti ise hekimleri işten atmakla ve “Kübalı doktorları” grev kırıcılar olarak getirmekle tehdit etmişti. Ancak tehditlere rağmen greve ülke genelinde en az 800 bin hekim katıldı.

Morales, geçen Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada geri adım sinyali vererek “Toplumsal hareketlerle, kurumlarla ve tüm sektörlerle kardeşlerin ve kız kardeşlerin kolayca erişebileceği yeni bir sistemi elde etmek için tartışacağız” demişti. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir