Fransa’da Bastille gününde eylemler ve çatışmalar

1789 Fransız Devrimi’nin başlangıcı kabul edilen Bastille hapishanesinin ele geçirilerek, mahkumlarının serbest bırakılmasının yıl dönümü olan ve Fransa’da ulusal bayram olarak kutlanan 14 Temmuz’da Paris başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde kutlamalar gerçekleşirken, aynı zamanda eylemler ve çatışmalar yaşandı.

Neoliberal politikalara ve polis şiddetine karşı 13 ve 14 Temmuz’da ülke çapında gerçekleşen eylemlerde 900 civarında aracın yakıldığı, 13 polisin yaralandığı, 368 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Paris’te gerçekleşen resmi kutlamalara ABD başkanı Donald Trump da katılırken, 14 Temmuz’da Paris’te gerçekleşen mitingde yeni işçi yasası ile Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı  Emmanuel Macron protesto edildi. Akşam saatlerinde banliyölerde gerçekleşen eylemlerde ise polisle eylemciler arasında çatışma çıkarken, pek çok araç yakıldı.

Fransa’da özellikle göçmenlere yönelik polis şiddeti ve işçi yasası gibi neoliberal politikalar nedeniyle 2015’ten bu yana yoğun eylemler yaşanıyor.

Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir