Arjantin: İşçiler Polis Şiddetini Protesto Etti

21 Nisan Cuma günü ödenmeyen maaşları için Santa Cruz eyalet valisinin konağı önünde eylem yapan öğretmen, emekli ve kamu emekçilerine polis saldırdı ve 3 kişiyi yaraladı. Macri hükümetini de arkasına alan vali Alicia Kirchner işçilere yönelik saldırıda polisi aklamaya çalıştı.

*Çeviri: Ödenmeyen maaşları ve kemer sıkma politikalarını protesto eden işçilere Santa Cruz’da plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz ile saldırı, 21 Nisan.

Olayın ertesi günü yani 22 Nisan Cumartesi yaklaşık 10 bin işçi polis şiddetini protesto etmek için eyaletin başkenti Río Gallegos’ta sokaklara çıktı. Yürüyüşe farklı sektörlerden işçiler, ATE, CTA, ADOSAC, AMET, APROSA başta olmak üzere birçok sendika ve demokratik kitle hareketleri destek verdi.

Göstericiler polis şiddetini ve eyalet hükümetini kınarken artan yoksulluk ve işsizlikten merkezi hükümeti sorumlu tuttu. Geçtiğimiz Mart ayında hükümeti sarsan grev dalgası ülkeyi sarmış, 6 ve 7 Mart’ta onbinlerce öğretmenin katıldığı grev işçi hareketine ivme kazandırmıştı.[1]

Aralık 2016’da enflasyonun %40’lara fırlamasının ardından merkezi hükümet sendikalarla görüşmüş ve ekonomik büyümenin ‘kazanımlarından’ bütün kesimlerin yararlanacağı sözünü vererek ‘sabır’ talep etmişti. Ancak bu söz yerine getirilmedi. Macri hükümeti asgari ücret politikalarının belirlenmesi yetkisini eyalet hükümetlerine devrederken öğretmenler asgari ücret müzakerelerinin ulusal düzeyde yürütülmesi gerektiğini savunuyor. Öğretmenler geçen sene %40’lara ulaşan astronomik enflasyon oranı nedeniyle eriyen ücretlerinin %35 oranında yükseltilmesini talep ediyor.

Dinmeyen grev dalgası Ekim ayındaki seçimler yaklaşırken ülkenin güçlü sendikaları ile çatışma halinde olan Macri hükümetinin çöküşünü hızlandırıyor.

Kaynak: isyandan.org

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir