Gazi halkı 2 gencin katledilmesine karşı sokağa döküldü

Gazi Mahallesi’nde iki gencin polis tarafından katledilmesi, binlerce kişi tarafından protesto edildi. Gazi halkı, 18 yaşındaki Barış Kerem ve 17 yaşındaki Oğuzhan Erkul için Gazi Cemevi’nden katliamın yaşandığı yere yürüdü.

Yürüyüş öncesinde Gazi Cemevi’nde bir konuşma yapan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Barış ve Oğuzhan’ın ailesine başsağlığı diledi. “Ne yazık ki bu ilk değil” diyen Koçyiğit, ekledi: “Biz bu devleti Sivas’tan, Gazi’den, Koçgiri’den tanıyoruz. Biz Kürtlerin, Alevilerin yaşadığı yerlerde nasıl terör estirdiğini biliyoruz. Biz bu devleti Kemal Kurkut’tan tanıyoruz.”

Devletin Kürtleri, Alevileri Gazi’den uzaklaştırmaya çalıştığına işaret eden Koçyiğit, “Çünkü biz yan yana oldukça burada faşizme geçit yok. Gazi halkı bunu hep gösterdi. Gazi ayaklanmasında nasıl direniş sergilediyse, bugün de aynı mücadele azmi var. Bu yüzden katletmek istiyorlar” dedi.

Barış ve Oğuzhan için “Onların kanını yerde bırakmayacağız” diyen Koçyiğit, şöyle devam etti: “Bu ülkeye barış ve özgürlük gelecek. Onların tek bir amacı var, Gazi Mahallesi’nin kültürünü yok etmek. Buna karşı durmalıyız. Ama Gazi halkı yılmayacak.”

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da gençlerin ailelerine ve mahalle halkına başsağlığı dilerken, Gazi’de katliam ve sindirme politikalarının devam ettiğini söyledi. Ataş, “Özellikle Alevilerin, devrimcilerin, yurtseverlerin yaşadığı bu mahallede devlet şiddeti tırmandırılıyor. Ama bilsinler ki, devrimciler, demokratlar boyun eğmeyecekler. Mücadelemiz aynı kararlılıkla devam edecek. Bu gerici zihniyetin bir daha geri gelmemek üzere mahkum edilmesi gerekiyor. Son günlerini yaşadıkları için bu kadar saldırganlar. Bütün bu katliamları gerçekleştirenlerden hesap soracağız” dedi. Ataş, güçleri birleştirme çağrısı yaptı.

‘ZULMÜ KABUL ETMİYOR, DİRENME HAKKIMIZI KULLANIYORUZ’

Ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız basın açıklamasını okudu. Yıldız, gençlerin katledilmesini kınayarak, Gazi Mahallesi’nde OHAL uygulamalarının, katliam ve provokasyon boyutunda olduğunu söyledi. Yıldız, “Toplumumuzu baskı ve zulüm altına almaktadır. Esnaflarımıza özel baskılar uygulanmakta, halkımıza hakaretler edilmekte, sokaklarımız gazlarla teslim alınmakta. Sürekli marşlar çalınarak halk tahrik edilmekte. Özel uygulamalarla şiddet ve baskı ortamı yaratılmakta. Halkımıza potansiyel suçlu muamelesi yapılmakta” dedi. Polisin bilgisayar oyunu oynar gibi savaş oyunu oynadığını söyleyen Yıldız, şöyle devam etti: “Bu zulüm kabul edilemez. Gazi Mahallesi’nde uygulanan bu vahşetin failleri bellidir. Sorumluları derhal açığa çıkarılsın ve cezalandırılsın. Gazi Mahallesi’ne yaklaşım bugün devletin Alevilere yaklaşımını açığa çıkarmaktadır. Bu zulümdür. Kabul etmiyor, direnme hakkımızı kullanıyoruz.”

Konuşmaların ardından binlerce kişi, gençlerin vurulduğu yere yürüdü. Yürüyüş boyunca “Katil polis hesap verecek”, “Katil polis Gazi’den defol” sloganları atılırken, karakolun önünden geçilirken halk polisi yuhaladı.

Gençlerin vurulduğu yerde saygı duruşu yapılarak eylem sonlandırıldı.

YARIN MEMLEKETLERİNE UĞURLANACAK

Polisin infaz ettiği Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul, yarın memleketlerine uğurlanacak. Barış Kerem’in ailesi yarın saat 12:00’da Gazi Cemevi’nde taziyeleri kabul edecek. Cenazeler saat 18:00’da memleketleri Tokat’a uğurlanacak.

Kaynak: ETHA

Polis Gazi Mahallesi’nde gençlerin aracını taradı: İki kişi katledildi


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir