Kadınlar 8 Mart’ta Türkiye’nin dört bir yanında sokaktaydı

kategori:

Türkiye’de de Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere pek çok ilde kadınlar 8 Mart’ta sokaktaydı.

İstanbul

İstanbul’da binlerce kadın 15. Feminist Gece Yürüyüşü kapsamında Beyoğlu’nda bir araya geldi. ​Fransız Kültür Merkezi önünden toplanan kadınlar Tünel Meydanına kadar yürüdü. Mor dövizler, mor pankartlar, mor önlükler ve mor fularlar takan kadınların dövizlerinde; erkek egemenliğine, şiddete, cinsiyetçiliğe meydan okuyan sloganlar yer aldı. Coşkunun eksik olmadığı yürüyüş boyunca kadınlar “Yaşasın Kadın Dayanışması”, ” Jın Jiyan Azadi”, “Kadınlar Sokağa Özgürleşmeye”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgü olsa”, “AKP elini bedenimden çek” sloganları atıldı.

Ankara

Ankara’da da kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün akşamında Feminist Gece Yürüyüşü için buluştu. Ankara sokakları “Hayır! Geceler, sokaklar, bu hayat bizim!” diyen kadınların sloganlarıyla yankılandı. Yürüyüşün sonunda polis, dağılan kadınlara “Beraber yürüyemezsiniz” diyerek saldırdı, dört kadın gözaltına alındı

İzmir

İzmir’de 8 Mart Kadın Platformu tarafından Gündoğdu Meydanı’nda hafta sonu yüzlerce kadının katılımıyla miting düzenlendi. İzmir Valiliği’nin mitingi yasaklama girişimini püskürten kadınların geçtiğimiz seneye göre daha kitlesel ve coşkulu olması dikkat çekti.

Kocaeli

Kocaeli’nde 8 Feminist Gece Yürüyüşü için sokağa çıkan kadınlar polis engeliyle karşılaştı. Polis yürüyüşe saldırıp çok sayıda kadını gözaltına alınca kadınlar, 8 Mart Uluslararası Kadın Grevi’yle dayanışma metnini  polis aracında okudu

Antalya

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Antalyalı feministler gece yürüyüşü gerçekleştirdi. Üç Kapılarda toplanan kadınlar şarkılarla, sloganlarla 8 Mart’ı kutladı. Yürüyüş yapmak isteyen kadınlara, polis engel oldu. İzinsiz olduğu bahanesiyle yürüyüş yapamayan kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından halaylarla, şarkılarla dağılmaya başlayan kadınlara TOMA ve onlarca çevik kuvvet polisi saldırdı. Tüm engellere rağmen yapılan kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Suzan Yazıcı, Dün Bursa’dan Ankara’ya giderken otobüsü devrilen Türk Metal İş Sendikasından ölen 6 işçi kadını andı. “Talepleri talebimiz, sözleri sözümüzdür”dedi.

Bursa

Kadınlar Bursa’da erkek egemenliğine, kadın düşmanlığına, eşitsizliğe, şiddete, tacize, tecavüze, homofobiye ve tek adam diktasına karşı 8 Mart’ta “Hayır” dedi. İnegöl’deki trafik kazasında hayatını kaybeden 7 kadın işçi için kadınlar sessiz yürüyüşle de ölümlere, kadın cinayetlerine, savaşa da tepki gösterdiler.

Diyarbakır

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Diyarbakır’da İstasyon Meydanında binlerce kadının katılımıyla kutlandı. Renkli kıyafetleriyle alanları dolduran kadınlar şiddete, baskıya, cinsiyetçiliğe, tek adam rejimine ‘Na’ (Hayır) dedi. TJA, HDP, DBP, DTK öncülüğünde düzenlenen miting öncesi, kadınlar renkli giysileriyle alandaki yerini aldı.

Adana

Adana’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde OHAL’e rağmen mücadele vurgusu yaptı. Adana Kadın Platformu’nun çağrısıyla Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar müzik ve şiirlerle dolu bir 8 Mart kutladı. Kadınların erbane çaldığı etkinlikte “Söylemesem çatlarım kürsüsü” kurdu. Kadına yönelik şiddet ve  “OHAL’de ve herhalde kadınlar mücadelede” diyen kadınlar Ankara katliamında hayatını kaybeden Gülhan, Şebnem ve Dilan’ı da andı.

Van

Van’da  yüzlerce kadının katılımıyla Musa Anter Parkında 8 Mart mitingi düzenlendi. Güvenlik güçlerinin yoğun aramalarının dikkat çektiği mitingte alana ulaşmak için üç kez arama yapıldı. Mitinge HDP Van ve bölge milletvekilleri çevre il ve ilçelerin HDP ve DBP yöneticileri ile EMEP, ESP, İHD gibi bir çok demokratik kitle örgütü katıldı.

Tarsus

Tarsuslu kadınlar “Referandumu öne çekiyoruz. Haklarımız ve hayatımız için hayır diyoruz” çağrısıyla 8 Mart’ta saat 17.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu. Alanda kadınlar nelere hayır dediklerini haykırdı. Bandista’nın İsyan ve Olur Olmaz şarkılarının çalındığı meydanda, mor siyah kurdelelerle kadınlar, Uluslararası Kadın Grevi’ni selamladı.

Çanakkale

Çanakkale’de kadınlar sağanak yağmura inat sokaklardaydı. Saat 17.30’da Eski Salı Pazarı mevkiinde başlayan “Büyük Kadın Yürüyüşü” kadınların “Evde de ülkede de reis istemiyoruz” sloganları ile devam etti. Dünya Kadın Grevi’ne selam gönderen kadınlar bu 8 Mart’ın hayatlarının ilk günü olduğunu, bir kişi daha eksilmeyeceklerini haykırdı. Yağmur altında sloganlarıyla, danslarıyla, şarkılarıyla yürüyen kadınlar İskele Meydanı’ndaki arkadaşları tarafından “Cadılar, amazonlar, kız kardeşlerimiz” sözleri ile karşılandılar. Dünkü (7 Mart) trafik kazasında hayatlarını kaybeden kadın metal işçileri ve 1857 yılından bu yana erkek egemenliğine karşı, kadınların insanca yaşam, eşit işe eşit ücret, oy hakkı, ekmek ve barış talepleri uğruna verdikleri mücadelede bedel ödeyen tüm kadınlar için saygı duruşunda bulunarak eylemlerine başlayan kadınlar 8 Mart metinlerinde hayır’larını birleştirdi. Eylem kadın şiirleri, sözleri ve dansları ile devam etti.

Edirne

Edirneli Kadınlar, Edirne Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla Belediye binası önünde bir araya geldi. Yürüyüş boyunca sloganlarla, şarkılarla 8 Mart’ı büyük bir coşkuyla kutlayan kadınlara çevreden destek geldi. ‘Öldüren sevgi istemiyoruz”, “Özgür kadın özgür toplum” ve “Yaşasın 8 Mart yaşasın kadın dayanışması” dövizleriyle yürüyen kadınlar Saraçlar caddesi PTT önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. ‘Kadınlar birlikte güçlü ” diyen kadınlar açıklamanın ardından halaylarla, türkülerle 8 Mart’ı şenliğe çevirerek sonlandırdı.

Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir