8 Mart’ta Kadınlar Uluslararası Greve Çağırıyor

kategori:

Kadınlar 8 Mart’ta tüm dünyada bir kadın grevi örgütlüyor. Grev kriterleri esnek, işe gitmemek ya da evde bakım hizmetlerini kesmek; seks grevi, alışveriş grevi, cinsiyetçiliğin ifşa edilmesi… Herkes bulunduğu yerin koşullarına göre elinden geleni yapacak.

“Silahımız dayanışmamızdır” diyen Arjantinli kadınların çağrısıyla tüm dünyaya yayılan Uluslararası Kadın Grevi (International Women’s Strike, IWS) için 30 ülkede hazırlıklar başladı.

8 Mart’ta kadınların greve hazırlandığı ülkelerin listesi şöyle: Arjantin, Avustralya, Bolivya, Brezilya, Şili, Kosta Rika, Çek Cumhuriyeti, Ekvador, İngiltere, Fransa, Almanya, Guatemala, Honduras, İzlanda, Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti, İsrail, İtalya, Meksika, Nikaragua, Peru, Polonya, Rusya, Salvador, İskoçya, Güney Kore, İsveç, Togo, Türkiye, Uruguay ve ABD.

Nasıl bir grev?

Uluslararası çağrıda, kadınlar mizojiniden ve seçilmiş liderlerin nefret söylemi kullanmak konusundaki ısrarından bıktıklarını anlatıyor.

Demokratik kurumların kamu güvenliği ve adaleti sağlamak görevini; medyanın ise güvenilir bilgi yayınlama görevini ihmal ettiğini belirten kadınlar, haklarına sahip çıkan kadınların ise tehdit ve hakaretlerle karşılaştığını ifade ediyor.

Her ülkedeki yerel koşullar dikkate alınarak eylem biçiminin belirlenebileceği söylenirken, önerilen eylemler şöyle:

* Genel grev; işyerinde ve evlerde üretim ve hizmetin gün boyunca durdurulması

* Kısmi grevler; 1 ya da 2 saatliğine iş bırakma

* İş bırakma koşullarının olmadığı durumlarda siyah ve mor semboller (giysi, kurdele vb.) taşıma yoluyla eylemlilik

* Reklamlarında ya da işçilerine karşı cinsiyetçilik yapan şirketlerin boykot edilmesi

* Seçtiğiniz yerel kadın düşmanı unsurların boykot edilmesi

* Seks grevi

* Alışveriş grevi

* Cadde ve yolların kapatılması

* Gösteriler, grev nöbetleri, yürüyüşler düzenlenmesi

* Cep telefonlarının oto-cevap konumuna alınması: “Ofiste değilim çünkü…”

* Katolik Kilisesi ile ilişik kesme eylemleri

Grev fikri nasıl ortaya çıktı?

Kadın grevleri, tarih boyunca çeşitli ülkelerde ve çeşitli mücadelelerde başarıya ulaştı.

1975’te İzlandalı kadınların yüzde 90’ı greve çıkmış, evde ve işte tüm üretimi ve hizmetleri durdurmuştu. Polonyalı kadınlar, 3 Ekim 2016’da kürtajın kriminalize edilmesine karşı greve çıktı. Polonya’daki yasa tasarısı geri çekildi. 25 Ekim 2016’da İzlandalı kadınlar bir kere daha greve çıktı; ücret eşitsizliğine karşı 9 saatlik mesainin sona ermesini beklemeden 14.38’te iş bıraktı. 19 Ekim 2016’da da Arjantinli kadınlar, kadın cinayetlerine ve polisin Ulusal Kadın Kongresi’ne yönelik baskılarına karşı tüm ülkede bir saatlik grev gerçekleştirdi.

Benzer eylemler, birçok ülkede yapıldı. 2000’lerde Kenya’da, Togo’da ve Kolombiya’da kadınların gerçekleştirdikleri seks grevleri de başarıya ulaştı.

Türkiye de greve ses veriyor

Türkiye’den kadınlar da bu uluslararası greve ses verecek. Feminist aktivist Feride Eralp, “Tüm dünyada sağ iktidarların yükseldiği bir zamanda, kadınların bu kadar büyük bir karşı çıkışla bir şeyler yapacak olması heyecan verici” diyor.

“Türkiye’de OHAL koşulları ve çeşitli eylemler-grevler nedeniyle birçok insanın hali hazırda soruşturma altında olması nedeniyle doğrudan bir grev yapılması pek mümkün görünmüyor. Grev çağrısı esnek bir çağrı, biz de bu esnek biçimler üzerinden bu çağrıya yanıt vererek, uluslararası greve bir ses vermeyi planlıyoruz.

“Uluslararası çağrıyı heyecanla karşıladık ve Türkiye için de pozitif bir etkisi olacağını, sembolik olarak bu greve ses vermenin bizim enerjimizi de yükselteceğine dair umudumuz var. Son bir-iki yıldır felaketlerle yüzyüze olduğumuz için pozitif duygulara, umuda hasretiz.” (ÇT)

Uluslararası Kadın Grevi Facebook sayfası için tıklayın.

Uluslararası Kadın Grevi web sitesi için tıklayın.

Kaynak: Bianet

ABD’de göçmenler iş bıraktı, okulları boykot etti


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir