İhraçlara Karşı Üniversiteliler Eylemde

686 sayılı KHK ile muhalif akademisyenlerin üniversitelerden ihraç edilmesine karşı bugün üniversiteliler pek çok yerde eylemler gerçekleştirdi. Eğitim-Sen’in çağrısıyla Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde toplanan akademisyen ve öğrencilere polis sert biçimde saldırdı. Akademisyenlerin üniversiteye girmesine izin verilmezken, dışarıda toplananlardan 11 kişi gözaltına alındı. İlk saldırının ardından çevik kuvvet kampüsün içine TOMA eşliğinde girdi ve aralarında akademisyenlerin de olduğu 9 kişi daha gözaltına alındı. Aralarında akademisyenlerin de olduğu pek çok kişinin yaralandığı saldırı sonrası giriş kapısının kapatılması üzerine akademisyenler cübbelerinin okul kapısının önüne serdi. Kitle polis saldırısının ardından Kızılay’daki Mülkiyeliler Birliği’ne doğru yürüyüşe geçti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenler de ihraçları protesto etmek için bir araya geldi. “Üniversiteye saldırı, topluma saldırıdır. Kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımızın yanındayız” pankartı ile Güney Meydan’da toplanan yüzlerce akademisyen ve öğrenci alkışlarla üniversitenin Etiler kapısına yürüdü. Eylem burada yapılan basın açıklaması ile sona erdi.

İhraçlara karşı bir diğer eylem de akşam saat 19.00’da Kadıköy Rıhtım’da gerçekleştirildi. “Hayır susturulamaz, üniversite teslim olmaz” pankartı açılan açıklamaya Kocaeli, Marmara ve İstanbul üniversitelerinden ihraç edilen akademisyenler de katıldı. Yapılan konuşmaların ve basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

7 Şubat gecesi Resmi Gazete’de yayınlanan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile aralarında büyük bir çoğunluğu muhalif ve sosyalist kimliği ile bilinen 330 akademisyenin ve Eğitim-Sen üyesi ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerin de yer aldığı 4 bin 464 kamu emekçisi ihraç edilmişti. İhraç edilen akademisyenlerin 72’si Ankara Üniversitesi bünyesinde görev yapıyordu.

Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir