Yunanistan ve İrlanda’da açlık grevindeki anarşist tutsak Süvarioğulları’yla dayanışma eylemleri

kategori:

Bugün itibariyle 54 gündür açlık grevinde olan Meydan Gazetesi yazarı, anarşist Umut Fırat Süvarioğulları’yla dayanışmak için İrlanda’nın Başkenti Dublin’de ile Yunanistan’ın Atina, Selanik ve Patras şehirlerinde anarşistler tarafından eylemler düzenlendi.

Dublin’de anarşistler 1 Şubat’tan itibaren Türk Konsolosluğu önünde, dayanışma nöbetine başladılar. Yunanistan’ın 2 Şubat’ta Atina’daki Türk Büyükelçiliği ile Selanik’teki Türk Konsolosluğu önünde ve Patras şehir merkezinde ise eş zamanlı olarak basın açıklamaları gerçekleştirildi ve dayanışma nöbetlerine başlandı.

9 Kasım’da İzmir Buca Kırıklar Cezaevi’nden, İzmir Yenişakran 4 Nolu T Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Umut Fırat Süvarioğulları  23 Aralık’tan bu yana açlık grevini sürdürüyor. Süvarioğlulları siyasi kimliğine (devrimci anarşist) dönük sistematik saldırılara son verilmesini, bu kimliğine göre ve sağlığı açısından uygun bir odaya nakledilmeyi talep ediyor.

Öte yandan Süvarioğlu’nun koğuşunun 14 kişilik olmasına rağmen 19 kişi kaldığı, kabul işlemleri sırasında çıplak üst aramasına maruz bırakıldığı, irade dışında bedenine dokunulduğu için direnmesi nedeniyle iletişim cezası aldığı belirtiliyor.

OHAL ilanından sonra hapishanelerde kapasitelerinin çok üzerinde mahpus kaldığı, koşulların giderek kötüleştiğine yönelik haberler artmış durumda. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın, Mersin’deki Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevi ile Adana, Ceyhan Cezaevi’ndeki koşullarla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelik verdiği soru önergesinde şu bilgiler yer almıştı:

  • Mersin, Tarsus C Tipi Kapalı İnfaz Kurumunda en fazla 25 kişinin kalabileceği ölçülerdeki koğuşlarda 81 kişinin kaldığı ve kapasite aşımı nedeniyle yerlerde dahi yatan mahpuslar olduğu dile getiriliyor.
  • Hapishanede sıcak su sorunu yaşandığı gibi cezaevinin genelinde ısınma sorunu olduğu, bunun hastalıkları artırdığı ancak sağlık hakkına erişimin engellendiği başlıca sorunlar arasında.
  • Temel ihtiyaçların karşılanmadığı, temizlik malzemelerinin verilmediği ve gerekli hijyen koşullarının oluşturulmadığı da ifade edilen ihlallerden.
  • Ayrıca ortak alanda yer alan kameralar mahpusların tüm mahremiyetini engelliyor.
  • Yeni gelen ve siyasi mahpusların kaldığı iki koğuşta bulunan mahpuslara fazladan baskı uygulandığı,  sayım esnasında askeri tekmil verdirildiği ve disiplin cezalarının keyfi bir biçimde uygulanmasıyla ikincil bir cezalandırma yönteminin hayata geçirildiği de ziyaret gerçekleştiren avukatlar tarafından ifade ediliyor.
  • Adana, Ceyhan İnfaz Kurumu’nda da koğuşların ısıtılmaması, ayrıca nemli olan binanın soğukla birleşmesi sonucu sağlık sorunlarının had safhada oluşu başlıca sorunlardan.
  • Sağlık hakkına erişim engellenirken, mahpuslara temizlik malzemelerinin verilmediği, sıcak su olmaması, hijyen koşullarının sağlanmadığı da ifade ediliyor.
  • Siyasi mahpuslara yönelik sistematik biçimde hakaret ve küfür edildiği, fiziki işkencenin de sözkonusu olduğu mahpusların darp edildiği dile getiriliyor.

Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir