Suriye Ordusu Halep’in kontrolünü sağladı, cihatçıların Alevi düşmanlığı hortladı

Suriye Ordusu’nun Halep’te kontrolü sağladığı, kentin %98’ini ele geçirdiği açıklandı. Kontrolün sağlandığı bölgelerde rejim yanlılarının kutlamalara başladığı ifade ediliyor. Suriye resmi televizyonu SANA’nın haberine göre, Beşar Esad da Halep’in kontrolünü sağlayan Suriye ordusunu tebrik etti. Operasyonun yoğunlaştığı son günlerde Suriye ordusunun ilerleyişi karşısında çok sayıda cihatçı teslim olmuştu. Esad’a bağlı güçlerin 2016 yılı Temmuz ayından bu yana operasyon sürdürdüğü Halep’in büyük bölümü Suriye savaşının başladığı 2012 yılından bu yana bu yana ÖSO adı altında savaşan cihatçıların elinde bulunuyordu.

Sivil Katliam İddiası

Rejime bağlı güçlerin Halep’in doğu kesimlerinde kontrolünü ele geçirdikleri Firdevs ve Kellese semtlerinde çok sayıda sivili öldürdüğü iddia edildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Ban Ki-mun’un sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada“BM, sahadaki tüm taraflara sivilleri koruma ve uluslararası hukuka uyma yükümlülüklerini hatırlatıyor. Bu, özellikle Suriye hükümeti ve müttefiklerinin sorumluluğu” dedi. Halep’e yönelik bombardıman nedeniyle son 1 ayda göç edenlerin sayısı 100 bini geçerken bombardımanın sürdüğü alanda kalan sivillerin sayısının 50 bini bulduğu ifade ediliyor.

Sosyal Medyada Alevi Düşmanlığı Hortladı

Öte yandan Esad’a bağlı güçlerin Halep’in kontrolünü ele geçirmesinin ardından sosyal medyada Türkiye’de yaşayan Alevilere dönük düşmanlık ve tehdit içeren mesajlar yayınlanması dikkat çekti. Alevilere dönük tehdit içeren mesaj yayınlayanlardan biri Muş Alparslan Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Abdulkadir Şen’in daha önce El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı, ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

alevi4alevi5alevi1 alevi2 alevi3


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir