Iraklı bir hükümet yetkilisi, ABD Savunma Bakanı Aston Carter’ın Türkiye ve Irak’ın Musul konusunda prensipte anlaştığına yönelik açıklamasının doğru olmadığını söyledi.
Carter, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile Irak’ın prensipte anlaştığını belirterek, “Türkiye’nin olası rolüyle ilgili detaylar henüz tam olarak belli değil. Irak’ın onay vermesi gerekiyor” diye konuşmuştu.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılmasını istemediklerini ifade etti.
Aynı yetkili, Carter’ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını, Türkiye ve Irak’ın Musul konusunda anlaşmadığını ve Musul’un özgürleştirilmesinde Türkiye’ye rol düşmediğini söyledi.
Iraklı yetkili şöyle devam etti: “Türkiye’den beklediğimiz DAEŞ terörüne karşı savaşta Irak’ın yanında durması, Irak’ın egemenliğini ihlal etmemesi, komşuluk bağlarına saygı göstermesi ve Musul veya başka bir yerdeki Irak halkının birliğini tehdit etmemesidir.”
Ne olmuştu?
Meclis’ten geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı daha da gerilmişti.
Irak meclisi Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara, Irak meclisinin kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı.
‘Topa giren’ ABD, Irak topraklarında bulunan Türk askerinin koalisyon güçlerine dahil olmadığını söyleyip “Türk ordusu izinle gelmemiştir ve illegaldir” demişti.
Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise Irak topraklarında bulunan Türk askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı.
Meclis’ten geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı daha da gerilmişti.
Irak meclisi Musul yakınlarındaki Başika’da bulunan birliği nedeniyle Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara, Irak meclisinin kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı.
IŞİD karşıtı koalisyonda görevli ABD’li komutanı albay John Dorrian ise Irak topraklarında bulunan Türk askerinin koalisyon güçlerine dahil olmadığını söyleyip “Türk ordusu izinle gelmemiştir ve illegaldir” demişti. Dorrian daha sonra verdiği demeçte bu açıklamayı yalanlamıştı.
Irak Başbakanı Haydar El Abadi de Irak topraklarında bulunan Türk askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” ifadesini kullanmıştı.
Son olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Irak’ta yapılması planlanan operasyonlar Irak hükümeti önderliğinde olacak. Türk askerinin bu operasyonlarda yer alıp almayacağıysa Irak yönetimine bağlı” demişti.
Başbakan Binali Yıldırım ise, “Irak hükümeti ne derse desin Türk askerinin varlığı devam edecek” diyerek, Irak ve ABD’ye meydan okumuştu.
Son çıkış Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi’den gelmişti: “Türkiye bu konuda geri adım atmazsa tavrımız farklı olur.”
Erdoğan ise Abadi’nin kendisine hakaret ettiğini öne sürerek, “Sen benim muhatabım değilsin, karatımda değilsin, kalitemde değilsin. Biz bildiğimizi okuyacağız. Kim bu, Irak’ın başbakanı… Önce haddini bil. Şu anda kendileri Başika üssünü kurmamız için bizlere talepleri var. Bunların canlı kayıtları var. Bunlar televizyonlarda yayınlanacak. Şimdi diyor ki Başika’dan çekilin. Türkiye’nin ordusu sizden talimat almaz” diye konuşmuştu.
Erdoğan’ın sözleri üzerine Bağdat’ta şu yorum yapılmıştı: “Erdoğan, ateşe benzin döküyor.”
Kaynak : Diken
Bir yanıt yazın