Anasayfa / Makaleler / Musul Düştüğünde IŞİD Suriye’ye Kaçacak, Peki Ya Sonra? – Robert Fisk (Independent)

Musul Düştüğünde IŞİD Suriye’ye Kaçacak, Peki Ya Sonra? – Robert Fisk (Independent)

Suriye ordusu, Hizbullah ve İranlı müttefikleri, Musul’un düşmesiyle Irak’tan atılacak binlerce IŞİD militanının kitlesel işgaline hazırlanıyor. Suriye askeri yetkilileri, ABD’nin gururla sunduğu Musul’u “kurtarma” planının arkasındaki gerçek amacın, ülkeyi, Irak’taki başkentlerinden Suriye’deki “mini başkentleri” Rakka’ya kaçacak IŞİD militanlarıyla doldurmak olmasından şüpheleniyor.

Batı medyası ve onun görüşlerine başvurmayı sevdiği Amerikalı uzmanlar, haftalardır, IŞİD’in Musul içinde Stalingradvari bir ölümüne savaşa girişeceğini veya örgütün hızlıca yenileceğini ve ardından şehrin kontrolü için mezhepler arası savaşın başlayacağını öngörüyor. Birleşmiş Milletler, kuşatılmış şehirden kitlesel mülteci akınının olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Fakat, Suriye ordusunun bu yılın başında Palmira’yı geri alması esnasında antik şehrin hızlıca düşüşüne ve terk edilişine şahit olan Suriyeliler, IŞİD’in Musul’u kolayca bırakacağını ve Suriye’de hâlâ kontrolü altında tuttuğu güvenli alanlara ulaşmaya çalışacağını düşünüyor.

Suriye ordu istihbaratının elinde şimdiden IŞİD’in Musul’dan gelecek militanlar için Haseke’nin güneyindeki kasaba ve köylerde yeni elektrik ve su şebekeleri kurulmasını istediği yönünde rahatsız edici istihbarat bilgileri var. Yani, Musul düştüğü takdirde halifelik ordusunun tamamı Esad hükümeti ve müttefiklerine karşı yöneltilebilir. Bu durum Washington’ı kısmen sevindirebilir. Felluce bu yılın başında Irak ordusu ve milis güçlerinin eline geçtiğinde, çok sayıda IŞİD militanı bir çırpıda Suriye’ye kaçmıştı.

Hizbullah lideri Seyid Hasan Nasrallah geçen hafta Aşura anmaları esnasında yaptığı konuşmada, “Amerikalıların Felluce komplosunda olduğu gibi IŞİD’in Suriye’nin doğusuna kaçması için yol açmaya niyetli olduklarını” ve “ Musul’da da benzer bir alçak planın hayata geçirilebileceğini” söyledi. Başka bir deyişle, IŞİD’in Musul’da yenilmesi, örgütün batıya yönelip Esad rejimini devirmeye çalışmasını teşvik edebilir.

Son birkaç haftadır ABD’li generaller ve askeri kaynaklardan gelen bir dizi açıklama bu şüpheleri çok az giderdi. Bölgeye yeni atanan ve “Doğal Kararlılık Operasyonu”nu yöneten  Korgeneral Stephen Townsend, “kendisi görev başındayken” sadece Musul’un değil Rakka’nın da ele geçirileceğini söyledi. Townsend, Rakka’yı kimin alacağını düşünüyor? Suriye ordusu, bu yılın başlarında gerçekleşen bir saldırı girişimi sonrasında askeri değil politik gerekçelerle terk ettiği, Rakka’nın batısında ve Şam-Halep askeri yolu üzerinde bulunan askeri üssü üzerinden Rakka için savaşmaya hâlâ niyetli. Rusya açık bir şekilde ateş gücünü diğer milis grupları, özellikle de, hem Moskova hem de Şam’ın bugün IŞİD’den çok daha tehlikeli gördüğü Nusra/el Kaide üzerinde yoğunlaştırmayı tercih etti.

Rusya ve Suriye, Batılı politikacı ve gazetecilerin, el Kaideci köklerinden kurtulma umuduyla ismini “Şam Fetih Cephesi” olarak değiştiren Nusra’dan, giderek artan bir şekilde “isyancı” diye bahsettiğini fark etti. İsmini açıklamayan ABD’li bir general geçen ay yaptığı bir açıklamada, Irak’taki Şii güçlerinin IŞİD üyelerini ülke içerisinde hapsetmek ve- dolayısıyla militanların Suriye’ye kaçmalarını engellemek- amacıyla Irak-Suriye sınırındaki Telafer kasabasını ele geçirmesinden korktuğunu belirtti. Birkaç gün önce ise IŞİD’in kendisinin Telafer’i terk ettiği haberleri geldi.

Pentagon’a yakınlığıyla bilinen ABD merkezli Military Times isimli dergi, Irak ve Suriye’de sadece 5 bin askeri olan General Townsend’in, IŞİD’i, ABD’nin sahada çok az müttefike sahip olduğu Suriye’ye doğru sürmesi gerektiğini savundu. Townsend ise Musul için “uzun, zor bir savaş” verileceğini söyledi ve ayrıca “kuşatma” atıfında bulundu. Fakat bunlar, Suriyelilerin inanmadığı öngörüler.

5 yılı dolduran savaşta 65 bin kaybı olan ve geçenlerde “hata sonucu” diye tarif edilen Amerikan bombardımanında en az 60 askeri ölen Esad’ın ordusu, Musul’un düşmesiyle sınırı geçmeye yönelebilecek büyük bir militan akınını karşılamaya hazırlanıyor. Nasrallah, Aşura konuşmasında IŞİD güçleri Musul’da Iraklıların kendileri tarafından yanilgiye uğratılmadığı takdirde, Iraklıların -büyük ihtimalle Şii milislerin- “terörist grupla mücadele etmek için Suriye’nin doğusuna geçmek zorunda kalacağını” öne sürdü.
Suriye birlikleri ve Rus müttefiklerinin aynı grupla mücadele etmek zorunda kalabileceği düşünüldüğünde,  ikilinin -ne kadar yaşama mal olursa olsun- Doğu Halep’i Musul’un düşmesinden önce ele geçirmeyi sonuçlandırma çabalarında şaşılacak bir şey yok.

Kaynak: Independent

Çeviri: Ferhat Sarı (Evrensel)

Adresi kontrol edin

Aaron Bushnell’in Gazze ile Dayanışma Eylemi Üzerine – Crimethinc

“Yöneten sınıfımızın normal olmasına karar verdiği şey bu” 25 Şubat Pazar günü, bir kişiden [1] …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir