Başika’daki Türk Askerlerinin Irak Ordusu Tarafından Kuşatıldığı İddia Edildi

kategori:

İran’dan yayın yapan Tesnim Haber Ajansı’na konuşan Haşdi Şabi sözcüsü Yusuf el Kelabi, Başika’daki Türk askerlerinin Iraklı askerler tarafından kuşatıldığını ve Musul ile bağlantılarının kesildiğini söyledi.

Haşdi Şabi’nin sözcüsü Yusuf el Kelabi, “Irak ordu güçleri bugün Başika bölgesinde hızlı bir şekilde ilerleyerek bölgeyi kontrol altına aldı ve Türk askerlerinin olduğu kışlanın etrafını çevirdiler. Türk güçlerinin burada herhangi bir eylem yapma imkanını sınırlayan Irak ordusu Türk askerlerinin herhangi bir girişimde bulunması halinde onları hedef almayı planlıyor” dedi. Kelabi, Irak ordusunun hedeflerinden birinin de Türk askerinin Musul operasyonuna katılması ve fiili olarak savaşa girmesini önlemek olduğunu ifade etti.

Erdoğan: Haşdi Şabi geliyor diyorlar. Geleceği varsa göreceği de var.

Çavuşoğlu ise Bağdat’tan bir heyetin Musul konusunda görüşmelerde bulunmak üzere haftasonuna doğru Türkiye’ye geleceğini belirtmişti. Başika krizinin sona erdirilmesi için Ankara’dan bir heyet Bağdat’a gitmişti.

Öte yandan akademik yıl açılışında konuşan Recep Tayyip Erdoğan “Misak-ı Milli’yi kavrarsak Suriye’deki, Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Eğer bugün Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, hem masada hem arazide olacağız diyorsak bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken, dostlar alışverişte görsün diye söylemiyoruz. Bütün diplomatik anlaşmalar hepsi sürüyor, diğer yandan da hazırlıklar devam ediyor” dedi. Erdoğan, “30 bin kişiyle Haşdi Şabi geliyor diyorlar. Geleceği varsa göreceği de var. Musul’da 2 milyon Arap Sünni-Türkmen var. Biz onları Başika’da eğittik. Biz bunları yaparken, Irak merkezi yönetiminden gelen taleple yaptık. Şimdi ne oldu bu Irak merkezi yönetimine? Hava değişti. Şimdi biz Amerikalı dostlarımızı diyoruz. Bizi bu tezgaha getiremezsiniz” diye konuştu.

Türkiye Büyükelçilği Önünde Protesto

Sadr Hareketi lideri Mukteda el Sadr, Başika’daki varlığından dolayı yandaşlarını Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemeye çağırmıştı. Sadr’ın çağrısı üzerine yüzlerce kişinin sabah saatlerinden itibaren Büyükelçilik önünde toplandığı belirtiliyor.

büyükelçilik


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir