HDP’nin “Demokrasi Yürüyüşü” yasaklama ve polis saldırılarıyla başladı

kategori:

HDP’nin “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” iki koldan başladı. HDP’liler Ankara’da sona erecek yürüyüşün yasaklanması kararlarına ve polis saldırılarına rağmen Edirne ve Hakkari’de bir araya geldi ve eylemin startını verdiler.

Yürüyüşün başlangıç noktası olan Edirne ve Hakkari ile yürüyüş güzergahındaki birçok kente giriş ve çıkışlar yürüyüşün başlamasına günler kala valiliklerce kısıtlandı. Edirne’den başlayan yürüyüş öncesinde ise partinin Edirne İl Örgütü binası polis ablukasına alındı.

Öğlen saatlerinde Edirne’ye gitmek üzere İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Silivri Alışveriş Merkezi önünde toplanan eylemcilere polis saldırdı. Biber gazı ve plastik mermilerin kullanıldığı saldırılarda dokuz kişi gözaltına alındı.

Polis saldırılarına rağmen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi önüne giderek burada yapılan basın açıklamasının ardından yürüyüşü başladı. Silivri’deki polis saldırısında gözaltına alınanlar ise akşam saatlerinden serbest bırakıldı.

Hakkari’de de aralarında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da olduğu birçok kişi HDP binası önünde bir araya geldi. Burada da özel harekat polisleri ve keskin nişancıların da yer aldığı polis ablukası vardı. Binaya giden sokaklara kalkanlarla barikat kuran polis giriş çıkışları engelledi.

Yürüyüş öncesi Hakkari’de parti binası önünde açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, polis ablukasına tepki gösterdi. Ancak Hakkari kolu Sancar’ın konuşmasının ardından Van’a hareket etmek için yola çıktı.

Akşam saatlerinde Van’a ulaşan ve Van AVM civarında araçlarından inen HDP’lilere polis saldırdı. Polis saldırısında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ve darp edildiği belirtildi. Saldırıya rağmen HDP’liler, yürüyüşlerine devam etti. Yüzlerce kişi eylemcileri alkış ve sloganlarla destekledi.

Öte yandan İstanbul Valiliği de eylem ve etkinliklerin yasaklandığına ilişkin açıklama yaptı. Valilik, gösteri ve yürüyüşlerle ilgili Corona virüsü önlemlerini gerekçe gösterdi. HDP’nin yürüyüş güzergahındaki bir çok il valilikleri de eylem ve yürüyüşleri yasaklama kararı almıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir