İsviçre’de Kadın Grevi: Bir çok kentte binlerce kadın sokaktaydı

İsviçre’de binlerce kadın, “Kadın Grevi” çağrısıyla, taleplerini haykırmak için sokaklardaydı.

14 Haziran 2019’da sokakları dolduran yüz binlerce kadın, İsviçre tarihinin en büyük grevine imza atmışlardı. Kadınlar “28 sene önce eşit işe eşit ücret talebinde bulunduk. Dönüp geriye baktığımızda kadınların aynı işlerde yaklaşık yüzde 20 daha az ücret aldığını görüyoruz. Bu sadece özel sektörde değil, kamuda da böyle. Şimdi biz eşit işe eşit ücreti talep etmiyoruz, istiyoruz” diyerek taleplerini dile getirmişlerdi.

Bir yıl aradan sonra dönüp bakıldığında verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini belirten kadınlar, bugün Basel, Cenevre, Zürih, Lozan ve Bern başta olmak üzere birçok kentte kadınlar, korona salgını kısıtlamalarına rağmen kitleler halinde sokağa çıkarak taleplerini yeniden haykırdılar.  

Basel’de beş ayrı yerde gerçekleşen kadın grevine binlerce kadın katıldı. Cenevre, Bern ve Zürih’te de kadın grevine binlerce kadın katıldı.

Bu yılki eylemlerde de geçen yıl olduğu gibi kadınlar; “Beraber zincirleri kıralım”, “Özgürlük için savaşıyoruz”, “Bizim emeğimiz son derece değerli”, “Ücret eşitliği istiyoruz”, “Kapitalist ataerkilliği ve tüketimi reddediyoruz”, “Biz olmadan her şey durur”, “Bizler kendimizi gündelik hayat içinde cinsiyetçiliğe ve ırkçılığa karşı savunuyoruz”, “Bizler özgürleştiren eğitim istiyoruz”, “Bizler cinsiyetçi, homofobik ve transfobik şiddete karşı duruyoruz”, “Bizler iklim adaleti ve küresel ısınmaya karşı gerçek bir mücadele istiyoruz”, “Bizim bedenimiz bize ait”  sloganları ile sokaktaydı. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir