1 Mayıs öncesi bir çok yerde eylemler gerçekleştirildi

Bu sene salgın ve sokağa çıkma yasağı ile girilecek olan 1 Mayıs öncesi bir çok yerde eylemler gerçekleştirildi.

İstanbul

İstanbul’da 1 Mayıs Platformu tarafından Kazancı Yokuşu, Kadıköy ve Şişhane’de eylemler gerçekleştirildi.

Dün akşam saatlerinde platform tarafından Tuzla İçmeler köprüsünde 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi. Polisin engelleme çalışmalarına rağmen eylem gerçekleştirildi. Sloganlar ve marşlarla başlayan eylemde 1 Mayıs 1977’de Taksim’de yaşamını yitirenler için saygı duruşuna geçildi. Ardından platformun ortak açıklaması okundu.

Sabah saatlerinde Kazancı yokuşunda toplanan platform bileşenleri 1 Mayıs 1977’de öldürülenleri andı. Anmaya çeşitli sendika, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Taksim’deki eylemin ardından ardından, 1 Mayıs 1989’da polis tarafından katledilen Mehmet Akif Dalcı için Şişhane’de eylem gerçekleştirildi.

Şişhane’deki anmanın ardından 1 Mayıs 1996’da katledilen devrimciler için katledildikleri yerde anma düzenlendi. Polisin kalabalığı azaltma çabalarına rağmen çok sayıda kişinin katıldığı anmada, 1996’da Kadıköy’de katledilen Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent için saygı duruşunda bulunuldu ve katledildikleri yere karanfil bırakıldı.

İstanbul’da Kadıköy ve Ataşehir belediyelerinde çalışan DİSK/Genel-İş üyesi işçiler, fiziksel mesafeye dikkat ederek 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi, taleplerini dile getirdi. Yapılan açıklamalarda, birçok insan evinde kalırken belediye işçilerinin canını ve güvenliğini riske atarak halka hizmet etmeye devam ettiği hatırlatıldı. Kartal Belediyesinde çalışan Genel-İş üyesi işçiler de 1 Mayıs’ı iş yerlerinde kutladı. Destek Hizmetler, Park Bahçeler, Fen İşleri Müdürlüğü şantiyesinde bir araya gelen işçiler taleplerini haykırdılar.

Ankara

Ankara’da ATO, SES ve Dev Sağlık-İş’in Hacettepe Üniversitesi Heykel önünde yapmak istediği basın açıklaması ve 1 Mayıs kutlaması polisler tarafından engellendi. Valilikten izin alınmadığını ileri süren ve rektörün talimatını gerekçe gösteren polisler sağlıkçıların açıklama yapmasına engel oldu. Sağlık emekçileri engellemeyi alkışlarla protesto etti. Sağlık ve meslek örgütleri salgın süresince hayatını kaybeden emekçiler için bir dakikalık saygı duruşundan sonra ayrıldı. Bunun üzerine polislerin “1 dakikayı geçerse müdahale edeceğiz” demesi üzerine sağlıkçılardan “Salgınla mücadele böyle olmaz” tepkisi yükseldi.

İzmir

İzmir’de pek çok ilçede farklı iş kollarında çalışan emekçiler, iş yerlerinde 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin koronavirüs salgını dolayısıyla lojistik merkez olarak belirlediği Kültürpark Fuar alanında çalışan işçilerle Genel-İş 1,2,3 No’lu şubeler ile Tüm Bel-Sen 1 No’lu şube destek ve dayanışma ziyaretinde bulunarak ortak 1 Mayıs kutladı.

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube ve Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube örgütlü oldukları Karşıyaka İZSU’da emekçiler ile 1 Mayıs kutladı. Çiğli Belediyesi Harmandalı şantiyesinde işçiler örgütlü oldukları sendika Genel-İş 8 No’lu Şube yönetici ve temsilcileri ile 1 Mayıs’ı kutladı.

Eskişehir

TÜMTİS Eskişehir Şubesi, ESTAŞ Taşımacılık önünde yaptıkları basın açıklamasıyla 1 Mayıs taleplerini dile getirdiler. Açıklamada “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganı öne çıktı.

Denizli

Denizli’de yerel yönetim emekçileri Merkezefendi Belediyesi binasının önünde 1 Mayıs’ı kutladı. Tüm Bel-Sen Denizli Şubesi ve Belediye-İş Denizli Şubesi’ne üye işçiler bina önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya SES Denizli Şube Başkanı Selçuk Göçer, BES Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul da destek verdi.

Adana

Adana’da DİSK, KESK, TÜMTİS, TMMOB, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, siyasi parti, inanç örgütleri ve dernekler, temsili katılımla ortak 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. “Yaşasın İş, Ekmek, Özgürlük”, “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan” sloganlarının atıldığı açıklamda kolluk kuvvetlerinin katılımı 20 kişi ile sınırlaması kısa süreli tartışmaya yol açtı.

Antep

TÜMTİS Gaziantep Şubesi, koranavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında büyükşehirlerde uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı, İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı bir gün öncesinde kutladı. Gatem Nakliyeciler Sitesi’nde basın açıklamasında fiziksel mesafe kuralına dikkat edildi.

Amed

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında basın açıklaması düzenledi. TMO Parkı’nda düzenlenmesi planlanan açıklama, 5 kişiden fazla kişinin katılmasına izin verilmemesi üzerine Eğitim-Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube binasının bahçesinde gerçekleşti.

Dersim

Dersim’de Köy Hizmetleri işçileri, kurum binası önünde 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutladı. Yol-İş Sendikası Elazığ 1 No’lu Şube üyesi işçiler, fiziksel mesafeye dikkat ederek yaptıkları eylemde taleplerini dile getirdi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir